Zvanično: Sutra dvije sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine

0

Iz Predsjedništva BiH zvanično je potvrđeno da će sutra biti održane dvije sjednice. Redovna sjednica Predsjedništva BiH zakazana je za 11 sati, dok će se vanredna održati sat kasnije, odnosno u 12 sati. 

Nakon završetka sjednica, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić će održati konferenciju za novinare. 

Podsjetimo, na redovnoj sjednici, koju je zakazao predsjedavajući Željko Komšić, članovi Predsjedništva bi trebali odlučivati o tome hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel. 

Na dnevnom redu vanredne sjednice, koju je inicirao Milorad Dodik, trebalo bi biti razmatrano imenovanje mandatara za formiranje Vijeća ministara BiH.

Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini te potreba postizanja konsenzusa radi daljnjeg napretka zemlje bile su teme današnjeg susreta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Erika Nelsona (Eric) i Metjua Filda (Matthew Field) s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. 

Kako je za Fenu potvrđeno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD, na susretu s Komšićem ambasadori su razgovarali i o napretku BiH u oblasti reformi, ali partnerstvu zemlje s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO).

Podsjetimo, u zgradi Predsjedništva BiH danas su se sastali i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je novinarima potvrdio da je razgovarao s Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem (SDA). 

On je izrazio očekivanje da će pitanje ANP-a, kao i imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kojeg je predložio SNSD, biti riješeno sutra.

Lider SDA također je potvrdio da, ukoliko ne bude podrške za slanje ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel, neće biti podržano imenovanje Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu. Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.