Zenica bogatija za 18 doktora nauka: Znanje je put za bijeg iz siromaštva

0

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici danas je upriličena 15. promocija 18 doktoranata sa šest fakulteta ovog univerziteta.Rektor Damir Kukić je kazao da je ovo veliki dan za Univerzitet u Zenici koji je bogatiji za 18 doktora nauka, što je pokazatelj kontinuiteta uspješnosti bavljenja naučnoistraživačkim radovima.

“To nije samo veliki dan za akademsku zajednicu, već širu bh. zajednicu, jer dobivamo novo znanje i struku. Veliki broj stručnjaka i nobelovci su davno utvrdili da najsigurniji put za bijeg iz siromaštva, kako materijalnog tako i duhovnog, vodi putem znanja”, izjavio je Kukić.

Među doktorantima danas je bila i Benjamina Londrc koja je doktorirala klasično rimsko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam svu svoju energiju i ljubav prema nauci usmjerila na doktorskom studiju ovog univerziteta. Mladima bih poručila da ulažu svoju energiju u znanje, da se posvete znanju i obrazovanju i da sigurno u tome neće biti razočarani”, kazala je Londrc.

Dodala je da je veliku podršku imala od porodice, prijatelja, ali i profesora koji su nesebično prenosili svoje znanje i učinili doktorski studij najljepšim iskustvom života.

Doktorant na Mašinskom fakultet u Zenici Sanin Hasanić je kazao da je ovo kraj u obrazovnom dijelu, ali da je učenje ipak cjeloživotno.

“Nakon naučnog dijela treba krenuti u obrazovanje mladih. Obrazovanje je osnova za jednu državu. Moramo obrazovati kadar koji će preuzeti obaveze u svom društvu. Moji planovi su da ostanem u realnom sektoru, a u budućnosti ću vjerovatno u manjem obliku ići u pravcu obrazovanja mlađeg kadra”, pojasnio je Hasanić.

Na Metalurško-tehničkom fakultetu na čast doktora tehničkih nauka promovisani su Alen Delić i Sedad Mušinović.

Na Mašinskom fakultetu na čast doktora tehničkih nauka promovirani su: Muvedet Šišić, Behar Alić, Mustafa Hadžalić, Muamer Terzić, Vehid Birdahić, Sanin Hasanić i Ekrem Bektašević.

Na Filozofskom fakultetu na čast doktora društvenih nauka promoviran je Almir Sivro, dok je na čast doktora književnohistorijskih nauka promoviran Dženan Kos.

Ekonomski fakultet dobio je doktora ekonomskih nauka Ismeta Elezovića, dok je Pravni fakultet dobio doktore pravnih nauka i to: Benjaminu Londrc, Jasminu Đokić, Smaju Šabića i Ćamila Salahovića.

Na Medicinskom fakultetu na čast doktora zdravstvenih nauka promovirani su Bajro Torlak i Vildana Arnautović-Torlak.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here