Zagreb pomaže Hrvatima u BiH sa 3,5 miliona eura

0
foto: Al Jazeera

U hrvatskom državnom budžetu za ovu godinu izdvojeno je 7,5 posto više novca u odnosu na prošlu godinu.

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini ove će godine iz državnog proračuna Hrvatske biti izdvojeno 25,8 milijuna kuna (3,5 milijuna eura), što je 1,8 milijuna kuna (242.000 eura) više nego lani, najavila je hrvatska Vlada.

U tom smislu, osnovano je i Povjerenstvo za koordinaciju i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

“Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz potporu programima i projektima od interesa za hrvatski narod”, istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Plenković: Pomažemo zaštiti identiteta Hrvata u BiH

U tu je svrhu, naglasio je Milas, u proračunu za ovu godinu izdvojeno 7,5 posto više novca u odnosu na prošlu godinu.

Premijer Andrej Plenković navodi kako se projektima i programima koji će biti financirani iz hrvatskog proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Povjerenstvo će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni natječaj te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava, prenosi Al Jazeera.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here