Za razvoj turizma Vlada FBiH izdvojila 2.343.000 KM

0

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele Transfera za razvoj turizma u FBiH utvrđenih Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u Budžetu Federacije BiH za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 2.343.000 KM.

Programom Stvaranje novog turističkog proizvoda kroz promociju svih oblika turizma, u ukupnom iznosu od 1.625.850 KM, bit će podržano organiziranje zabavno-muzičkih događaja i festivala, sportskih manifestacija, gastro festivala, uvođenje bosanskohercegovačkih etno-gastro proizvoda s ciljem poboljšanja ponude i drugo.

Za sufinansiranje projekata od posebnog značaja za turistički razvoj FBiH predviđeno je ukupno 300.000 KM, od čega za “Live Stage – Festival zabavne muzike“ 100.000 KM (korisnik “Stage production” d.o.o. Sarajevo) i za podršku projektima u okviru projekta Via Dinarica (UNDP i USAID) isključivo za područje FBiH 200.000 KM (korisnici koji će aplicirati i uključiti se u projekt Via Dinarica).

Kako je obrazloženo, sufinansiranje ovih programa je jedan od načina obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije i približavanja savremenim turističkim trendovima, s ciljem promocije i zaštite turističkih destinacija i usluga, zadržavanja postojećih zaposlenika i zapošljavanja, kao i razvoja cjelokupne privrede FBiH.