Vlada ukinula epizodu ‘Upozorenja’: I dalje zabrana za pojedine automobile

0

Zbog pada koncentracija čvrstih čestica u zraku PM10, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je epizodu “Upozorenje” iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, a na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

Kako navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera, mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području KS-a bilježe prosječne dnevne koncentracije PM10 ispod vrijednosti predviđenih za proglašenje druge epizode “Upozorenje” (150 µg/m3).

“Do kraja ovog dana usljed temperaturne inverzije u sarajevskoj kotlini može se očekivati povećanje koncentracija zagađujućih materija, ali već od sutra u poslijepodnevnim satima očekuje se jak vjetar koji će usloviti ponovni pad koncentracije zagađujućih materija u zraku, zbog čega je i data preporuka da se ukine epizoda ‘Upozorenje'”, navode iz Stručnog tijela.

Među mjerama koje treba preduzimati u okviru epizode “Pripravnost” je intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko i ručno čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu “mokrog postupka”, radi smanjenja emisija prašine.

Intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica na čišćenju javnih površina u smislu Zakona o komunalnoj čistoći”, također se nalazi u mjerama kao i poziv pravnim licima da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

I zabrana kretanja automobila (na potezu Baščaršija- Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 i manju ili dizel motori normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju je među mjerama iz okviru epizode “Pripravnost”.

Ovo se ne odnosi na električna i hibridna vozila, vozila na plin, vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

Zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrana vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste.

Među mjerama je i upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona;

I upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2 stepena je među mjerama iz spomenute epizode.

Tu je i upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 10 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 1 stepen i upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Među mjerama je i apel vozačima za racionalno i odgovorno korištenja privatnih automobila, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja, upozorenje osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade škole za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole te se zabranjuje bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru.

S obzirom da se do kraja dana očekuje rast koncentracija zagađujućih materija, stanovnicima se preporučuje da u tom periodu smanje kretanje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here