Veliki broj boraca u SBK treba psihosocijalnu pomoć

0

Kantonalna uprava za borce SBK već duže vremena želi napraviti registar boraca sa psihosocijalnim problemima te im kroz saradnju sa domovima zdravlja i bolnicama osigurati besplatno liječenje. 

Kantonalna vlada je na današnjoj sjednici usvojila program i kriterije za psihosocijalno liječenje boraca i izgradnju psihosocijalnih centara, a kako je kazao direktor Uprave Esad Crnica, u SBK je veliki broj boraca treba psihosocijalnu pomoć.

– Mi smo u više navrata tražili da se formira registar pri domovima zdravlja u tri regije – Lašvanskoj, Lepeničkoj i Vrbaskoj. Kantonalna uprava će osigurati sredstva, a domovi zdravlja ili bolnice bi trebali odrediti osoblje i prostor pod nadzorom gdje bi izdavali potrebne lijekove koji bi, naravno, bili pod ključem – rekao je Crnica.

On je dodao da je veliki problem što, s obzirom na sredinu u kojoj živimo, veliki broj boračke populacije se ne javlja redovno ljekarima.

Pomoć borcima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Onda se događaju stvari koje se događaju. Nismo još naišli na razumijevanje te program i kriterije svake godine obnavljamo, da možemo istog momenta reagirati i da za sve pripadnike boračke populacije osiguramo lijekove koje im neuropsihijatri propišu. Kako ih okolina ne bi drukčije gledala, lijekove bi podizali članovi porodica. Imamo veliki broj takvih boraca na području Kantona – kazao je Crnica.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže kako je protekli rat donio snažne traume borcima.

– Nažalost, rat je donio posljedice i tim ljudima treba pomoć. Potreba za izgradnjom centara postoji i Vlada će i dalje podržavati izgradnju centra na Vlašiću koji je u poodmakloj fazi, a koji će određene populacije boraca moći koristiti – rekao je Lendo.