Uživo / Drugi dan protesta: Rudari pozvali građane da im se pridruže, očekuje se dolazak “Dubioze kolektiv”

0

Ne odustajemo od zahtjeva koje smo predstavili, kazao je predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić

Uposlenici iz svih sedam rudnika Koncerna rudnika “Elektroprivrede BIiH”, već drugi dan protestiraju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Oni ne odustaju od svojih zahtjeva za smjenom Uprave Elektroprivrede BiH, prolongiranjem Pravilnika kojim im se smanjila osnovica plaće sa 850 na 575 KM.

Oni su noć proveli prod vedrim nebom ispred zgrade Vlade FBiH.

11.50 – Suad Đozić, građanski aktivista i organizator protesta građana koji su u posljednje vrijeme održani ispred međunarodnih i domaćih institucija u Sarajevu kazao je za “Avaz” kako “niko ne provodi noć na otvorenom zato što mu je dosadno.

– Očigledno je da je rudarima ugrožena egzistencija – kazao je Đozić.

On najavljuje da će, putem grupa na društvenim mrežama – “Glas naroda” i “Restart BiH” uputiti poziv građanima da se pridruže nezadovoljnim rudarima.

– Naravno da podržavamo njihovu borbu, ali nisu u pitanju samo rudari. Trebamo iskoristiti momenat, biti svi na jednom mjestu i zajedno pokazati da smo nezadovoljni ukupnim stanjem u državi – kazao nam je Đozić.

11:33 Rudarima se ponovo obraća predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić. Još jednom se zahvalio svima koji su im pružili podršku, a posebno građanima glavnog grada BiH koji su, kako kaže, pomogli da prežive jednu tešku noć.

– Usaglasili smo stavove nakon sinoćnje vanredne konferencije. Generalni direktor EP BiH optužuje nas da nastojimo povećati cijene prema domaći stvima. Niko kao rudnici i radnici u rudnicima nije imao obzira prema domaćinstvima. U obraćanju Andelija je rekao da će pravilnik o radu i radnom učinku primjeniti u rudniku Kreka. Mi ga podsjećamo da je u ponedeljak rekao da će taj pravilnik primijeniti u svim rudnicima u sastavu Koncerna bez obzira koliko nas bude na protestvnom skupu. Mi danas posljednji put poručujemo da ga neće primjeniti. Precizno i jasno smo definisali sinoć sve naše aktivnosti u drugoj polovini ovog dana, te u narednim danima. Imamo obavezu da ispoštujemo to što smo usaglasili. Ne odustajemo od zahtjeva koje smo predstavili – kazao je Husić te najavio naknadno novo obraćanje.

11:26 Aziz Fišo pridružio se rudarima kao demobilisani borac.

– Kada ste bili na liniji valjali ste vladarima, valjali ste im tada a ne valjate im sada. Uvijek smo uz vas da vam damo podršku. Pozivam sve ljude dobre volje koji žele dobro ovom narodu i ovoj državi koja je napadnuta, negira se Ustav, državnost, cjelovitost države, a domaći kvislinzi stoje uz njih – rekao je.

11:19 Rudari pozvali ostale kolege, sve građane, posebno demobilisane borce da im se pridruže u protestima ispred zgrade Vlade FBiH. P

11:10 Dino Šaran, frontmen “Letu štuka”, najavio dolazak pred Vladu, ali će članovi grupe doći kao građani, neće svirati. Svakog momenta očekuje se dolazak “Dubioze kolektiv”.

11:05 Ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić pozvao je jutros rudare na pregovore.

10:42 Komorati su ponovo skandirali: “Lopovi, lopovi”, “Ne damo vam ćumura” i “Ostavke, ostavke”.

10:30 Pred zgradu Vlade FBiH stigao je veliki broj rudara, osim onih koji su tu proveli noć.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here