Ulična kampanja Aarhus centra u BiH i partnera: Obustaviti izgradnju malih hidroelektrana i uništavanje bh. rijeka

0

Kampanja je organizirana u okviru projekta “Glas za rijeke”, a prvog dana u Goraždu je podržao veliki broj građana

Aarhus centar u BiH, sa svojim partnerima iz Gornjeg Podrinja, Eko Centrom iz Višegrada i udruženjem Eko Habitat iz Goražda, organizirao je ulične kampanje u tri grada, tokom kojih se od građana traži podrška peticiji usmjerenoj na obustavljanje daljnje izgradnje malih hidroelektrana na prostoru Bosanko-podrinjskog kantona i Grada Goražde, te općina Foča i Višegrad.

Kampanja je organizirana u okviru projekta “Glas za rijeke”, a prvog dana u Goraždu je podržao veliki broj građana, koji se protive nastavku izdavanja koncesija za projekte koji uništavaju okoliš a ne donose značajnu korist za širu zajednicu.

– Ovo što se radi rijekama nije korištenje rijeka, niti išta obnovljivo. Ovo je izumiranje. Zločin. Voda je živa, ona je poput krvotoka planete. Ako je uzmete na površini, nestat će ono što puni pukotine u zemlji i opskrbljuje ljudske zalihe, naše bunare i izvorišta. Ljudi misle da nemaju vode zbog suše. Istina je da smo imali vanredne količine padavina, ali rijeke su u cijevima. U BPK je aktivno devet koncesija za MHE, a ako to ne spriječimo bit će ih više. Sve to je prodato za oko pola miliona maraka. Pola miliona za najveće blago planete, čistu vodu. U 2019. godini koncesiona naknada je kantonu donijela samo pedesetak hiljada maraka. Ovo je poziv da djelujemo, jer ako većina građana podrži očuvanje rijeka, naše rijeke će ostati nama – kazala nam je Amela Džafović iz udruženja “Eko Habitat”.

U zajedničkoj akciji članovi ekoloških udruženja podsjećaju da se koncesije za izgradnju malih hidroelektrana dodjeljuju na netransparentan način, te da su njihovom izgradnjom devastirane brojne rijeke. Akcija je pokrenuta zbog opasnosti da nanošenje nesagledivih šteta bude nastavljena.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here