U Potočarima predstavljen projekt “Muzej genocida”

0

U Potočarima danas održana je ceremonija predstavljanja Projekta “Muzej genocida”, koji realizuje Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ovom prilikom kazao je da mu čast biti danas u Potočarima.

– Ovu su izuzetno važni događaji za memorijalnu kulturu. Prošlo je 26 godina a rane su još uvijek otvorene. Vrijeme prolazi neumoljivo, živih svjedoka je sve manje. Zato je od velike važnosti čuvati sjećanje – istakao je Džaferović.

Dodao je da ključnu ulogu u konzerviranju sjećanja imaju institucije.

– Mnogo je muzeja i spomen soba, ali Memorijalni centar je od krucijalnog značaja. Ovo je institucija države BiH. Centar je bio i trenutno je od nezamjenjivog značaja, ali će imati i značajniju ulogu u budućnosti. Jednog dana kad više ne bude dženaza sva pažnja će biti usmjerena na Memorijalni centar. Država BiH stoji i uvijek će stajati iza Centra. BiH nije u prilici da još snažnije podrži rad zbog dejtonske strukture, a to se vidi u činjenici da Vijeće ministara nije proglasilo 11. juli danom žalosti, a zbog protivljenja ministara iz RS. Ruke su nam vezane – poručio je Džaferović.

Krov kao simbol stanja

Prema njegovim riječima krov koji godinama prokišnjava bio je simbol stanja ovog Centra. Zamjenik ministra turizma i kulture Republike Turske Serdar Cam istakao je da podrška predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana neupitna.

– Ovdje su ubijeni brojni Bošnjaci, jer UN nisu uspjeli da sačuvaju svoju sigurnosnu zonu. Ovo je najveća ljudska tragedija i predstavlja ranu cijelog čovječanstva i tamna je mrlja čovječanstva. Genocid se desio u centru Evrope i naočigled cijelog čovječanstva. I dalje se nažalost dešavaju nepravde širom Evrope. Muslimani u Evropi su sistematski diskriminirani. Turska se uvijek borila i borit će se. Stalno ćemo ukazivati na greške kako se genocid kao u Srebrenici ne bi dogodio nikome – istakao je Cam.

Dodao je da će raditi na uspostavljanju mira i prosperiteta na svim prostorima do kojih dopiru.

– Zahvaljujući TIKA-i krov je obnovljen. A uz Božiju pomoć i muzej će biti završen brzo. Mi ćemo uvijek biti uz BiH i Bošnjake – naglasio je Cam.

Bratska veza

Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin ovom prilikom kazao je da Bošnjaci i Turci su bratski narod.

– U Turskoj živi veliki broj Bošnjaka pa možda i više nego što ih je trenutno u BiH. To je obaveza i to je bratska veza. Prije 26 godina su ovdje se desila strašna strategija, kako bi se to spriječilo mora se čuvati sjećanje – istakao je Girgin.

Dodao je da će se Turska uvijek suprostaviti napadima na ljudske živote.

– Turska je bila uz sve narode na ovim prostorima – naglasio Girgin.

Ceremoniji su prisustvovala i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadzibajrić, načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić i brojne druge zvanice.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here