U Općoj bolnici svečano otvoreno Odjeljenje pedijatrije

0

Danas je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, po prvi put od osnivanja bolnice, otvoreno Odjeljenje pedijatrije.

– Prije godinu rodila se ideja da bi ovdje mogla biti pedijatrija. Pedijatri su se žalili da ih je malo, da ih većina mora mora u penziju. Tada sam došao na ideju da otvorimo našu Pedijatriju. Zatražio sam pomoć ministarstva zdravstva, ministrice Zilhe Ademaj, ministice Softić, ali i Skupštine KS i dobili smo određena sredstva. Dobili smo 2,4 miliona KM i krenuli smo s tim projetkom – izjavio je direktor bolnice doktor Zlatko Kravić.

Kako je kazao, najteža stvar je bio kadar.

– Raspisali smo konkurs, javila su se svega dva doktora, a nama je trebalo 7. Tada je šefica pedijatrije rekla da će se angažirati da dovede doktore iz drugih gradova. Tražio sam samo da dovede iz mjesta gdje ima dovoljno pedijatara. Tako smo doveli pedijatre iz Bihaća do Konjica. Oni sada imaju priliku da rade na novoj pedijatriji sa novim spravama. Nije funkcija nove pedijatrije samo ležanje. Ovdje će dobiti odgovarajuću terapiju. Projekt smo završili, jeste da smo dva puta probili rokove, ali mislim da se isplatilo čekanje – rekao je direktor Kravic.

Odjeljenje je smješteno na površini od 740 kvadratnih metara, a čine ga tri odsjeka: prijem i dnevna bolnica, opća pedijatrija i neonatologija. 

Ovdje će se liječiti slučajevi sekundarne zdravstvene zaštite, a radit će devet pedijatara. 

Kapacitet odjeljenja je 15 kreveta, a u određenim slučajevima predviđen je i ostanak roditelja uz dijete.

Pedijatrija u Općoj bolnici bit će dežurna klinika ponedjeljkom i petkom, a inače će se prijem i pregledi vršiti u ustaljeno radno vrijeme. 

Inače, Kompanija “Coca-Cola”, zajedno s “Olimpijom”, pokrenula je akciju “Pomozimo bebama rođenim prije 37. sedmice”.

“Coca-Cola” je ovom prilikom uručila inkubator novoj Pedijatriji.