U Jablanici vatra prijeti dalekovodu, u Mostaru brojni požari

0

Iako je veliki požar na području Konjica, zahvaljujući gašenju uz pomoć tri air traktora iz Crne Gore, stavljen pod kontrolu, ipak, kako navode iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona, on je još aktivan.  

Također, aktivni su i drugi požari na području Konjica, a s druge strane širom HNK vatrogasne službe vode borbu na brojnim požarištima.

Tako je na području Mostara evidentirano sedam požara, među kojima je i onaj u mjestu Bišina, gdje su cijelog dana u subotu gorjele šuma i trava.

Od zamjenika komandira Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar u OC CZV HNK stigla je informacija o djelovanju helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH tokom subote u gašenju požara na području Grada Mostara.

Helikopter OSBiH od 10 do 17 sati djelovao je na sjevernom području Mostara. Izvršeno je ukupno 25 naleta helikoptera.

– Požar nije stavljen pod kontrolu, već je djelovanjem helikoptera usporeno njegovo širenje. U planu je da helikopter OS djeluje i tokom današnjeg dana. Trenutno nema opasnosti po obližnja naselja i stanovništvo -javili su iz CZ.

Na čapljinskom području zabilježeno je 11 požara, a na tri lokaliteta gorjela je šuma.

U općini Čitluk registrirano je sedam požara, a u Velikom Ograđeniku gorjele su smreka i borova šuma.

Na području Jablanice, u petak u popodnevnim satima prijavljena je pojava požara u blizini sela Glodnica. Pripadnici PVJ Jablanica odmah su izišli na teren, ali se požar velikom brzinom proširio na strme padine u pravcu Bokševice, te zahvatio područje koje se vodi kao minsko kontaminirano.

– Trenutno je požarna linija u padinama iznad naselja Falanovo Brdo i Kostajnica, koja pripadaju Općini Konjic. Cijelo ovo područje zahvata područje koje je kontaminirano minama.

Treba naglasiti da je i pored Upozorenja izdatog od strane Službe civilne i protivpožarne zaštite, o poduzimanju preventivnih mjera i zabrani paljenja vatre na otvorenom, i dalje prisutno neodgovorno ponašanje građana.

– Trenutno nisu u opasnosti kuće, ali postoji opasnost ugrožavanja dalekovoda. Ukoliko dođe do promjene u pravcu puhanja vjetra može biti ugroženo naselje Glodnica prije svega od kotrljanja užarenog kamenja koje za sobom u kratkom vremenskom periodu može da formira požarnu liniju niz kosinu do samih kuća. Vatrogasci će i dalje pratiti situaciju i biti u funkciji očuvanja sigurnosti naselja Glodnica – javili su iz CZ Jablanica.

Na području Prozor/Rame aktivno je pet požarišta, Grevići, Parcani Gornje Brajke, Blace te Klek.