U istom staračkom domu za nekoliko sati od koronavirusa umrlo 15 ljudi

0

Deseci zaposlenika su zaraženi, dok 55 štićenika čeka testiranje. Dom nema dovoljno paketa za testiranje, a broj zaraženih je u stalnom porastu, piše New York Times

Koronavirus se ubrzano širi svijetom, pa tako nije zaobišao ni američku saveznu državu Washington. Tamo je u jednom staračkom domu u svega nekoliko sati umrlo 15 pacijenata.

Kako je izvijestio dom za starije Center Life Care u Kirklandu, virus se kod preminulih pacijenata razvio jako brzo. Taj je starački dom poznat kao epicentar epidemije virusa u Washingtonu. Deseci zaposlenika su zaraženi, dok 55 štićenika čeka testiranje. Dom nema dovoljno paketa za testiranje, a broj zaraženih je u stalnom porastu, piše New York Times.

UMRLI U SAMO NEKOLIKO SATI

Ta ustanova uglavnom ima starije pacijente koji imaju najveći rizik od komplikacija nastalih zarazom. Glasnogovornik ustanove Tim Killian rekao je kako je njegovo medicinsko osoblje ustanovilo da je koronavirus “zabrinjavajuć, promjenjiv i nepredvidiv”. U nedjelju su neki štićenici, koji nisu pokazivali simptome, umrli u samo nekoliko sati.

“Bilo nam je iznenađujuće i šokantno kada smo vidjeli da je kod nekih štićenika bolest eskalirala u samo nekoliko sati, od toga da nisu imali simptome pa do toga da su umrli”, rekao je Killian. Dodao je kako uz 15 umrlih imaju još šestero bolesnih, a ostali čekaju rezultate testiranja.

Washington je zabilježio drugi najveći broj zaraženih od koronavirusa u SAD-u, a ispred njega je samo New York sa 142 potvrđena slučaja zaraze, alitamo još niko nije umro.

Guverner Washingtona Jay Inslee planira uvesti mjere i ograničiti ljudske kontakte te tako spriječiti širenje virusa.

“Ne idite na mjesta gdje se okuplja puno ljudi, dvaput razmislite prije nego što planirate dugi let avionom i pogotovo ne idite na krstarenja brodom”, poručio je građanima Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

TRUMP SE NIJE TESTIRAO

Američki predsjednik Donald Trump, koji živi u Bijeloj kući u glavnom gradu Washingtonu, nije testiran na koronavirus premda su najmanje dvojica zastupnika s kojima je nedavno bio u kontaktu otišli u samoizolaciju nakon što su bili na konferenciji s osobom koja je pozitivna na virus.

Kako je ranije objavljeno, petorica zastupnika američkog Kongresa od jučer su u samoizolaciji, među njima i dvojica republikanaca koji su kontaktirali s Trumpom nakon izloženosti virusu.