U decembru u Narodnom pozorištu Sarajevo uživajte u vrhunskim pozorišnim ostvarenjima

0

Vrhunska pozorišna ostvarenja koja donose pregršt smijeha i dobrog raspoloženja i u decembru su na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo.

U četvrtak, 13. decembra, sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava “Feničanke” u režiji Ozrena Prohića.
Adaptacija ove antičke drame korespondira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. U adaptaciji Lade Kaštelan naglašena je feministička linija komada.

Predstava U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Helena Vuković, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak.
Predstava U subotu, 15. decembra, pogledajte dramu “Otkrivanje žene” Harisa Pašovića koja je nastala u koprodukciji East West Centra i Narodnog pozorišta Sarajevo. Ova predstava na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave. „Otkrivanje žene“ razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vijekove.

U predstavi igraju: Jasna Beri, Sanela Pepepljak, Amar Selimović, Katarina Kikić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Emina Muftić, Dženana Džanić, Mediha Musliović, Dražen Pavlović, Slaven Vidak, Berna Balić i Danijel Žontar. Predstava počinje u 19:30 sati.

Predstava U utorak, 18. decembra, u 19:30 sati bit će izvedena predstava “Divlje meso” rađena prema tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića.

Predstava i njeni protagonisti su nagrađivani na eminentnim festivalima u BiH i izvan nje. Važno je istakanuti doajene bh glumišta: Josipa Pejakovića, Zijaha Sokolovića, Vesnu Mašić i Branka Ličena koji će uz svoje kolege Ejlu Bavčić–Tarakčiju, Sanelu Pepeljak, Ermina Sijamiju, Slavena Vidaka, Amru Kapidžić, Riada Ljutovića, Aldina Omerovića, Vedrana Đekića, Merimu Lepić-Redžepović, Dinu Mušanović, Amara Selimovića i Raisu Bužimkić, ovu noć učiniti nezaboravnom.

Predstava U subotu 22. decembra sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo pogledajte višestruko nagrađivanu dramu, rađenu prema tekstu Ljubice Ostojić “Sve se nekako preživi, osim smrti” čiju režiju potpisuje Dino Mustafić.

Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze… Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

U predstavi ”Sve se nekako preživi, osim smrti” igraju Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava U ponedjeljak, 24. decembra, sa početkom u 19:30 sati dramski ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za sarajevsku publiku izvest će dramu ” Romeo i Julija” za koju je dramaturgiju potpisao Dario Bevanda, a režiju uradila Selma Spahić. Tekst komada je dramaturškim štrihom sveden na njegovu narativno-dramsku suštinu, pri čemu je parcijalno zadržan Šekspirov stih i poetičnost replika koje izgovaraju njegovi likovi.

Predstava U četvrtak, 27. decembra, u 19:30 sati uživajte u baletu “Pepeljuga” kojeg će izvesti solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

Ulaznice možete rezervisati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, koja radi svakim danom osim nedjelje u dva termina od – 9 do11:30 i 15:30 do 19:30 sati.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here