U Beogradu uskoro otvaranje “Starbaksa”, ali na ćirilici

0
foto: Pixabay

U Beogradu će u ponedjeljak, 15. aprila, biti otvoren prvi “Starbaks”, a natpis čuvenog brenda biće ispisan i ćirilicom.

Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije gde je došao “Starbaks”, koji je pristao da njegov logo bude ispisan na ćirilici još samo u Moskvi, javlja Televizija “Pink”.

Prema istom izvoru, do kraja godine u Beogradu će biti otvoreno još 10 “Stabaksovih” lokala, a natpis na ćirilici je izričit uslov koji je postavio zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Gradska uprava Beograda uveliko radi na tome da svi veliki strani trgovinski lanci koji posluju u Beogradu uskoro svoje firme istaknu i na ćiriličnom pismu, a u toku su pregovori sa čuvenim lancem brze hrane “Mekdonalds”, čiji će naziv uskoro takođe pisati na ćirilici.

Vesić je ranije rekao novinarima da je to još jedan primjer promovisanja ćirilice i uslov koji je postavljen kompaniji “Starbaks”.

“Moj uslov prilikom pregovora sa `Starbaksom` bio je da natpis, osim na latinici, bude i na ćirilici. Ako sami ne cenimo svoju kulturu, neće je ceniti ni drugi”, rekao je Vesić.

On je istakao da grad Beograd želi da pomogne da se očuva ćirilica i da će kao grad dati konkretan doprinos, tako da će Skupština grada na današnjoj sjednici donijeti prvu konkretnu odluku s ciljem zaštite i promovisanja ćirilice, koja će se odnositi na firme.

“Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici”, rekao je Vesić.

On je najavio da će se u narednom periodu osmisliti i druge mjere iz nadležnosti grada Beograda s ciljem zaštite ćirilice.

“Ćirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo”, istakao je Vesić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here