U Banovićima proglašeno stanje prirodne nesreće

0

Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta

U ponedjeljak u 22 sata održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Banovići. Na prijedlog Štaba civilne zaštite Banovići, načelnik općine donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Banovići.

Sve raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne putne komunikacije na regionalnom putu Banovići – Zavidovići. Zbog veće količine vode na kolovozu, na ovoj dionici puta obustavljen je saobraćaj. 

Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala više intervencija s pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići, gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.

Kišne padavine na području Živinica od ponedjeljka u znatnoj mjeri su povećale količinu vode u koritima rijeka Gostelja, Oskova i Spreča, kao i lokalnim vodotocima, te samim tim postoji potencijalna opasnost o izlijevanju u naseljima i dijelovima naselja u neposrednoj blizini vodotoka.

Iz Općinske službe civilne zaštite upozorili su stanovništvo ovih područja na zakonom propisane obaveze poduzimanja mjera samozaštite.
 Prema dosadašnjim zapažanjima, nivo vode u koritima navedenih rijeka je u kontinuiranom porastu te još jednom upozoravamo stanovništvo na ozbiljnost situacije, kao i o zakonom propisanoj obavezi provođenja mjera samozaštite – kazao je Enver Jukić, šef Službe civilne zaštite općine Živinice.


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here