Tužno pismo majke Remzije Avdić

0

Remzija Avdić sa svojom desetogodišnjom kćerkom Adelisom živi u Prutačama 21D, Maoča- Brčko, i samo ona zna kakav je to život. Mi smo tek naslutili nešto pročitavši Remzijino tužno pismo.

Ima li za jednog roditelja išta teže nego gledati svoje bespomoćno dijete, a pritom znati da mu ne može pomoći?

– Moja Adelisa je rođena sa oštećenjem kičme. Svi organi, osim srca i mozga su joj bili na pola leđa, pa je u inkubatoru prebačena u Tuzlu, gdje su je operisali. Organe su joj vratili nazad, ali je nažalost ostala nepokretna, piše nam Remzija.

– Odmah su joj ugradili cjevčicu koja ide iz glave iza uha preko cijelog stomaka, pravo u mokraćne kanale. Nedavno su joj tu cjevčicu odstranili zbog infekcije, ali će je uskoro opet vratiti. Doktor kaže da će je morati nositi dok je živa, navodi majka, čija je kćerka skoro bila u bolnici i zbog zatajenja bubrega. Otpuštajući je, majci su doktori preporučili da joj obavezno daje dvije vrste sirupa.

image
NALAZ LJEKARA

Adelisa nosi kateter, i njenu majku su obučili da joj ga stavlja.

Remziji (45) nije ništa teško za svoje dijete, pa ni to, ali je srce boli jer njena djevojčica nema nikakvog osjećaja u donjem dijelu tijela. I pelene su njena sudbina.

Ipak, najtužnije je Remziji to što Adelisa ne može hodati, a tako bi voljela da se i njeno dijete zatrči prema njoj, i da je ona čvrsto zagrli.Čini joj se, sve bi tada nekako bilo lakše.

Da, kako je samo tačna ona Tolstojeva, da je svaka nesretna porodica na svoj način nesretna. Tačno je i to da nesreća nikada ne dolazi sama. I to, da se na siromaha lijepi svaki jad.

Nakon razvoda od Rame, inače nezaposlena Remzija s Adelisom živi u alternativnom smještaju kojeg im je dodijelio Centar za socijalni rad. Lijepo je imati bilo kakav krov nad glavom, ali…

– Često je nepodnošljivo, stalno neke svađe, tuče, intervencije policije, požari, ponekad mi sve okolo nas više liči na deponiju smeća nego na smještaj, ali šta da radim, gdje da idemo nas dvije, pita majka. Više ni sama ne zna koga.

Njihov porodični budžet iznosi 180 KM, a sastavljen je od 120 KM dječijeg doplatka i 60 KM na ime tuđe njege, koju je djevojčica tek odnedavno počela dobivati.

– Od ovoga novca moram da platim struju, vodu, smeće, drva, hranu, sredstva za higijenu, pelene, sirupe, nabraja Remzija, koja nam je poslala i medicinsku dokumentaciju, iz koje je očito da je istina sve ovo što je napisala o bolesti djeteta.

Prije tri godine, na primjer,u jednoj anamnezi se konstatuje: ‘Pokazuje slike u slikovnici, ne imenuje. Govor nedovoljno razvijen. Grafomotorika ispod uzrasta. Drži olovku. Broji mehanički do 10. Poteškoće grube i fine motorike. Ne sjedi samostalno, samo uz podršku. Ne kontroliše sfinktere. Potrebna stalna pomoć druge osobe. Kombinovane smetnje…’

A to su samo riječi. Može li iko od nas zamisliti kako izgledaju njihovi dani. I noći.

Dragi čitaoci, ako ikako možete, javite se ovoj ženi na adresu:

Remzija Avdić, Prutače 21 D, Brčko,060 3187866, a ako neka dobra duša želi poslati pare za bolesnu djevojčicu, transakcijski račun je 3383702560774764

poziv na broj 40297689000

UniCredit Bank

Avdić Remzija

image
BROJ ŽIRO- RAČUNA