Turistički radnici u Hrvatskoj priznaju: “Bili smo bahati i nerealni, uzalud su nas upozoravali, sad dolazimo pameti”

0

Hrvatski turizam proživljava vrlo izazovnu godinu u kojoj je teško očekivati rast, a bit će dobro i ako se ponove lanjski rezultati, za što će se trebati posebno potruditi, jer mnogi hoteli imaju pad rezervacija. Otkrila je to analiza poslovanja hotelijera u drugom kvartalu Hrvatske udruge turizma koju je u petak predstavio direktor udruge Veljko Ostojić.

– Anketa koju smo radili sredinom juna među našim članicama, a radi se o najvećim hotelskim kućama u Hrvatskoj i pokrili smo dovoljno velik uzorak da govorimo o trendovima, pokazala je da je volumen rezervacija za top sezonu u hrvatskim hotelima sredinom juna bio niži za 3 do 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zbog toga se ulažu dodatni marketinški i prodajni napori da se realiziraju last minute rezervacije, kako bi se u najboljem slučaju dosegle lanjske brojke. Naznake optimizma bilježe se samo u kompanijama koje su ulagale u povećanje kvalitete usluge – istaknuo je Veljko Ostojić, prenosi Poslovni.hr.

Prema podacima koje su objavili hrvatski mediji, sporiji tempo rezervacija prijavilo je čak 70 posto anketiranih apartmanskih naselja, 62 posto hotela te 44 posto kampova, a jedva petina hotela ima jači broj rezervacija nego lani. Stoga čak 22 posto hotela očekuje da će u ovoj sezoni snižavati cijene, 12 posto očekuje ih slabiju zauzetost, a pet posto manji prihod. Za kampove vlada još manji optimizam, jer njih čak 40 posto očekuje manji prihod u ovoj godini, uz pad zauzeća za 41 posto.

– Istina je da prodaja zaostaje za lanjskom u ovo vrijeme i ponudili smo sniženja, ali ako naš vlasnik hotelske kuće smatra da nižom cijenom može privući goste, mi snižavamo. To je stvar poslovne politike svakog vlasnika i niko nema pravo nikome zamjerati što daje popuste, jer je najskuplji prazan krevet. Bolje bi bilo da toga nema i da smo sve kapacitete prodali po punoj cijeni kao lani, ali kad već nismo zbog niza razloga, mi sami tražimo izlaz iz te situacije. I gubitak i dobitak će biti samo naš problem – objašnjava logiku „akcijskih cijena“ iznajmljivač sa zadarskog područja.

Dodaje da je činjenica je da neki tek sada dolaze pameti kad vide loše rezervacije, pa cijene koje su tobože „snizili“ su zapravo normalne cijene koje su morali imati i prije.

– Mora nam se dogoditi jedna godina u kojoj ćemo se suočiti sa stvarnošću, jer smo opijeni turističkim uspjesima proteklih godina postali nerealni i bahati – poručio je.

Prema njegovim riječima, on ne govori o vrhunskim hotelima i apartmanima s 5 zvjezdica u koje se puno uložilo, nego o prosječnima u kojima se pretjeralo s cijenama za unificiranu ponudu.

– To nam se sada vraća. Zar je normalno da u gotovo nepoznatom malom otočnom mjestu noćenje u hotelu sa skromne tri zvjezdice, koji deset godina nije renoviran, noćenje stoji 250 eura u julu i avgustu?! – pita se hotelijer s Makarske rivijere, prenosi Slobodna Dalmacija.

Puno veće brige imaju osrednji apartmani i stanovi koji se ni po čemu ne izdvajaju iz hiljada sličnih.

– Problem je što su ljudi godinama u apartmanima dizali cijene bez ulaganja, samo temeljem potražnje, a ove godine to više ne prolazi. Mogla bi ovo za neke biti godina triježnjenja u turizmu – kazao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here