Tri kantona idu u karantin?

0

Čelnici tri kantona sastat će se sutra, kako bi odlučili o odlasku u karantin. Radi se o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10, javlja portal Jabuka.tv.

– Razmatramo uvođenje karantena, kako u lokalnim jedinicama tako i u cijeloj županiji, kazao je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK-a u Mostaru Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.

U prijedlogu za karantin u Zapadno-hercegovačkom kantonu navodi se:

– Zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

– Ova Zapovijed se ne odnosi na: promet i kretanje u svrhu opskrbe navedenog područja, dnevnog putovanja zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, predstavnike medija, građane kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, pružanje skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih životnih namirnica, putovanja na posao i s posla, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa COVID-19.

– Prilikom ulaska i izlaska s mjesta prebivališta mora se posjedovati propusnica.

– Propusnicu za promet i kretanje u svrhu opskrbe navedenog područja, dnevnog putovanja zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, službama održavanja komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarskim službama, predstavnicima medija, putovanja na posao i s posla, žurnim i operativnim služb koje sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa COVID-19 izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi. Za građane kojima je potrebna hitna medicinska pomoć propusnicu izdaje liječnik obiteljske medicine. Osobama koje pružaju skrb djeci ili starijim osobama ili obavljaju kupnju hrane i osnovnih životnih namirnica propusnicu izdaje Gradski/općinski stožeri civilne zaštite.

– Za provođenje i nadzor nad provođenjem ove Zapovijedi zadužuju se Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke i Županijski/gradski/općinski stožeri civilne zaštite, te rukovodeća tijela pravnih osoba koje su obuhvaćene ovom Zapovijedi, svatko iz svoje nadležnosti.

– Ova Zapovijed primjenjuje se i stupa na snagu danom donošenja, te vrijedi do 19. travnja 2020. godine.

– Stupanjem na snagu ove Zapovijedi prestaju važiti Zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite broj: 14-05-44-42-1/20 od 20. ožujka 2020. godine i broj: 14-05-44-44- 1/20 od 21. ožujka 2020. godine.