Tramp: Trgovinski pregovori s Kinom kad se riješe tenzije u Hong Kongu

0

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) poručio je da trgovinski pregovori sa Kinom mogu sačekati dok se ne smanje tenzije u Hong Kongu, gdje od juna traju protesti.

– Naravno da Kina želi dogovor. Ali treba ih pustiti da prvo na human način riješe pitanja u Hong Kongu – napisao je Tramp na Twitteru.

Pohvalio je kineskog predsjednika Si Đinpinga nazvavši ga “velikim vođom” i rekao je da Si može brzo riješiti nemire u Hong Kongu ako to želi.

– Nemam ni malo sumnje da ako predsjednik Si želi brzo i humano riješiti problem Hong Konga, on to može učiniti. Sastanak?  – tvitao je Tramp.

Trump je ranije malo govorio o protestima u poluautonomnom kineskom gradu, osim što je jasno dao do znanja da vjeruje da se Hong Kong i Kina moraju “sami nositi s tim”. Pozvao je dvije strane na oprez i izrazio nadu da će se situacija mirno riješiti. 

Njegovi nešto širi komentari su uslijedili kada su vrijednosti akcija na američkim berzama pale, dijelom i zbog nesigurnosti u vezi s Trampovim trgovinskim odnosom s Pekingom. Ulagači su također uznemireni zbog široko rasprostranjenih protesta u Hong Kongu.

Dok se Tramp suzdržavao da se stavi na jednu od strana, neki republikanski i demokratski članovi Kongresa izrazili su svoju podršku demonstrantima. Tako je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) u izjavi prošle sedmice navela da se “snovi o slobodi, pravdi i demokratji nikada ne mogu ugasiti nepravdom i zastrašivanjem”.

Protesti koji traju od juna pokrenuti su zbog toga što mnogi stanovnici Hong Konga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997. godine kada je Kina pod vodstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.