Toyota predstavlja trkaći GR Supra GT4 koncept

0

Toyota će 5. marta 2019. imati svjetsku premijeru nove GR Supre GT4 Concept na Sajmu automobila u Ženevi.Riječ je o konstrukcijskoj i proizvodnoj studiji koja istražuje kako se tek predstavljena peta generacije legendarnog sportskog automobila Supra može razviti kao konkurentan automobil za međunarodne utrke GT4, dostupan i pristupačan i za privatne takmičare i male timove u skladu s Toyotinom globalnom odlukom o podršci temeljima motosporta.

Toyota GR Supra ima osnovne odlike koje je čine privlačnim kandidatom za utrke GT4, zahvaljujući savršeno uravnoteženom podvozju, kabini za dvoje, laganoj karoseriji velike krutosti, zadnjem pogonu i vrlo niskom težištu. Kombinacija malog međuosovinskog razmaka i velikog razmaka točkova daje joj idealan “zlatni omjer“ od 1,55 kojim se postiže odlična stabilnost i okretnost koji su vrijedna osobina na trkama. 

U konceptnom modelu, koji je razvila TOYOTA GAZOO Racing, odmah je moguće prepoznati Supru zahvaljujući niskom, mišićavom obliku automobila. Na GR Supru GT4 Concept su dodatni posebno oblikovani prednji difuzor i zadnje krilo radi poboljšanja strujanja zraka oko automobila, smanjenja otpora zraka i postizanja optimalnog downforce-a. Oba dodatka su konstruisana primjenom kompozitnih materijala, izrađeni od prirodnih vlakana kao što su konoplja i lan, umjesto tradicionalno korištenih karbonskih vlakana čime je smanjen utjecaj na okoliš. 

Umjesto originalnih naplataka od lake legure na automobil su postavljeni trkaći naplatci OZ 11 x 18“.

Prednji ovjes McPherson i multilink zadnji ovjes su preuzeti sa originalne Supre, ali uz dodatak takmičarskih opruga, amortizera i stabilizatora. Veliku snagu kočenja koju zahtijevaju utrke osiguravaju kočnice Brembo visokih performansi.

Ispod poklopca motora GR Supra GT4 Concept krije 3,0-litarski šesterocilindrični benzinski motor s turbopunjačem, uz automatski mjenjač. Performanse su poboljšane uz pomoć trkaće elektronike motora. Tu su i poluosovine izrađene prema trkaćim specifikacijama i diferencijal s djelimičnom blokadom. 

U ogoljenu kabinu je postavljen kavez velike čvrstoće te protivpožarni aparat prema FIA standardu kao i trkaće sjedalo OMP. Ovaj konceptni automobil je opremljen i posebnim, trkaćim spremnikom za gorivo te sistemom za brzo uljevanje goriva.

GT4 je jedna od najbrže rastućih kategorija u autosportu na svijetu, s nacionalnim i regionalnim takmičenjima u Evropi, sjevernoj Americi, Aziji i Oceaniji. Ova serija, ustanovljena 2006. i priznata od FIA-e, osmišljena je da pruži odličan odnos vrijednosti za novac profesionalcima i amaterima, te da bude moguća odskočna daska prema kategoriji GT3. 

TOYOTA GAZOO Racing će ocijeniti interes koji mogući kupci pokažu za Supru GT4 Concept prije donošenja odluke o budućem razvoju ovog vozila.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here