Top 7 atrakcija za posjetiti u Sarajevu

0
foto: history hiker

Sarajevo je oduvijek bilo i ostalo jedna od najvećih turističkih atrakcija na balkanu, zahvaljujući svom unikatnom spoju istoka i zapada, koji se odražava, kako kroz građevine i umjetnine tako i kroz duh samog stanovništva. Mnogi turisti ostaju zapanjeni njegovom ljepotom i rado mu se vraćaju. U nastavku teksta donosimo vam najboljih 7 turističkih atrakcija za posjetiti ovo ljeto, u srcu BiH.

  1. Baščaršija – zaštitno lice grada Sarajeva, zaslužuje poziciju broj jedan. Gotovo je nemoguće posjetiti Sarajevo a ne obići Sebilj, i napiti se vode sa česme.
foto: sarajevotimes.com

2. Tunel Spasa (Sarajevo Tunnel) – iako Sarajevo zrači neodoljivom energijom, nezaobilazan detalj njegove historije je naravno rat koji je obilježio kako sam grad, tako i njegove stanovnike. Tunel Spasa je napravljen tokom opsade Sarajeva, 1993. godine i povezivao je 2 teritorije koje su bile pod kontrolom Armije RBIH. Bio je najstrožije čuvana tajna, jer su se njime slala hrana, cigarete i piće u grad koji je bio odvojen od ostatka svijeta u to vrijeme. Danas je na tom mjestu muzej, sa izloženim ratnim slikama, dijelovima vojne opreme i uniformama. U svakom slučaju važan dio Sarajevske historije, koji daje pravi utisak o ratnim danima iz prve ruke.

foto: sarajevo.co.ba

3. Vrelo Bosne- omiljena destinacija mnogih turista, prikazuje drugu stranu Sarajeva, ispunjenu zelenilom. Izvorište rijeke Bosne, rijeke koja se prostire kroz srce BiH, u kombinaciji sa prirodnom, netaknutom ljepotom, te mnogim životinjama poput labudova i patki, stavlja ovu destinaciju u vrh turističkih atrakcija za posjetiti u Sarajevu.

foto; pinterest

4. Trebevićka žičara – zvanično otvorena 1959 godine, žičara je bila jedna od simbola grada Sarajeva, i njegov ponos. Pružala je pogled na cijelo Sarajevo, međutim, tokom opsade Sarajeva je uništena u potpunosti. Obnovljena žičara, je puštena u promet 2018 godine, uz opće oduševljenje, kako turista, tako i Sarajlija. Povezuje centar grada i planinu Trebević – jedno od omiljenih izletišta Sarajlija, te pruža nezaboravan pogled na cijeli grad.

furaj.ba


5. Vijećnica – jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda, također je bila na udaru tokom agresije u periodu od 93-95 godine. Obnovljena vijećnica je ponovo otvorena 2014 godine, te se danas koristi u brojnim svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, a u narodu je poznata i kao jedno od najljepših mjesta za slikanje, te mnogi bračni parovi, maturanti se ponose svojim slikama u srcu same Vijećnice.

foto: vijećnica.ba

6. Žuta tabija – mala utvrda sagrađena od grubo tesanog kamena, danas je jedna od glavnih atrakcija za turiste u BiH. Pruža divan pogled na Sarajevo iz druge perspektive, i jedan je od omiljenih vidikovaca. Kombinacija zanimljive historije koja dotiče Eugena Savojskog, koji nakon što je zapalio Sarajevo, zahvaljujući njoj veći dio platoa je bio spašen, pa do tradicije pucanja iz ramazanskog topa, koja se i danas obilježava u periodu Ramazana, stavlja je na našu listu top destinacija

foto: wikipedia

7. Zemaljski muzej – nemoguće je posjetiti jedan grad bez posjete muzeju koji oslikava historiju. Osnovan davne 1888 godine predstavlja najstariju modernu kulturnu i naučnu ustanovu zapadnog tipa u zemlji.
Sastoji se od četiri glavna odjeljenja: Odjeljenje za arheologijuOdjeljenje za etnologijuOdjeljenje za prirodne nauke i Biblioteka, tako da se svi mogu pronaći u raznovrsnoj ponudi.

foto: m.novi.ba