Svi članovi Vlade RS odriču se 50 odsto plate. Nove mjere za pomoć realnom sektoru

0

Na sjednici Vlade RS prva odluka koja je usvojena jeste da se svim privrednim subjektima daje mogućnost odgađanja plaćanja poreskih obaveza do 30.6.

Druga odluka je, kako je rekao Višković, u vezi sa plasanima IRB-a prema privrednim subjektima, kako direktnim ili indirektnim. Oni će se prolongirati 3 mjeseca, što znači da obaveze za april, maj i jun se prolongiraju.

Pored toga svi članovi vlade će se odreći 50 odsto primanja koja će se uplatti u Fond solidarnosti.
Donijeta je i preporuka za sve zaposlene u javnom sektoru, izuzetak je zdravstveni sektor, da dio primanja uplate u Fond solidarnosti.
„Za primanja do 1000 KM smo oslučili da to bude 5 odsto neto plate, a preko 1000 KM 10 odsto“, rekao je Višković naglašavajući da se ovdje radi o dobrovoljnom odricanju i solidarnosti.

„Takođe, naša preporuka svim izabranim i postavljenim licima koji vrše javne funkcije, rukovodećim službenicima, namještenicima, direktorima javnih preduzeća je da se odreknu 20 odsto plate.“

Donijeta je  preporuka da se sve naknade za upravne i nadzorne odbore uplate na Fond solidarnosti.

„Ta sredstva koja se budu prikupila će isključivu namjenu imati za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni ovom situacijom. To znači da ćemo u narednom periodu po okončanju marta mjeseca kad budemo imali tačne procjene donijeti dodatni niz mjera. Želimo da ljude u javnim preduzećima i institacijama pozovemo da pokažemo solidarnost prema radnicima u realnom sektoru“, rekao je Višković.

On navodi da će pojedinim poslodavcima iz nekih grana privrede izaći u susret tako što će isplate neto platu radnicima vršiti poslodavci, a razliku do bruto iznosa će pokriti Vlada.
„Mi to nećemo nikome oprostiti, već će se iz budžeta uplatiti isplata poreza i doprinosa.“
„Radimo veoma aktivno na formiranju fonda za pomoć privredi i tu ćemo obezbjediti sredstva putem međunarodnih kreditora, a operativan će biti početkom maja. Emisiom obveznica RS mi ćemo obezbijediti što veća sredstva. Moram da zamolim sve da razumiju poziciju budžeta i da ne očekuju da ćemo mi 100 odsto namiriti sve štete, ali ćemo se solidarisati sa svima da bi spasili naš realni sektor. Iz pisma namjera koje nam je poslao MMF pišu da se sve može raditi što su nam do sad zabranjivali i da možemo sve da radimo da sačuvamo likidnost i privredu. Molim sve poslodavce i radnike da imaju strpljenja i razumijevanja.“