“Sve podsjeća na mart prošle godine”: Federacija pred novim lockdownom!

0
01.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prazna ulica u Sarajevu za vrijeme policijskog sata. Policijki sat u Federaciji BiH je pomaknut je sa 18 na 20 sati do 05 ujutro. Do sada je u BiH je zabiljezeno ukupno 457 pacijenata sa koronavirusom, a preminulo ih je ukupno 13. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

Prije tačno godinu počela je borba protiv koronavirusa i u našoj zemlji. I danas – epidemiološka slika loša, Covid odjeli puni, građani u strahu od novog zatvaranja i u iščekivanju vakcina koje nisu donacija.

U Vladi Federacije sastanak premijera, dopremijera i predstavnika svih zdravstvenih institucija u ovom entitetu. Sve, kako kažu, podsjeća na mart prošle godine kada je uveden lockdown, prenosi Federalna televizija.

Lockdowna trenuto nema, ali smo na njegovom pragu. Zdravstveni sistem je na izmaku snaga, Covid odjeli su puni. Novog rješenja za sada nema – građani pozvani da poštuju mjere, a inspekcije da provjeravaju. Od kantonalnih štabova se očekuje da pooštre mjere, a Federalni štab će u ponedjeljak razmatrati mogu li se dodatne mjere uvesti na razini entiteta.

Ali, gorući problem u BiH – nedostatak vakcina , kažu, nije uzrok ovakvoj situaciji!?

– Ne kažem koje tačno mjere ćemo uvest, postoje ljudi koji se bave time, ali je neophodno reagirati jer ne znam gdje će pacijenti koji su oboljeli i koji imaju sve težu i težu kliničku sliku i svaki dan nas bombarduju sa novim sojevima – izjavio je Mirsad Kacila, predsjednik Odbora za zdravstvo Zastupničkog doma BiH.

– Trenutnu epidemiološku situaciju ne možemo povezivati sa samim procesom vakcinacije, to se najbolje vidi iz susjedne Srbije, koja je jedan o lidera u imunizaciji, ali doživljava čak četvrti val – istakao je Goran Čerkez, pomoćnik Ministra zdravstva FBiH.

A BiH ne da nije lider nego imunizacija u Federaciji nije ni počela. Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, u kome je trenutno najteža epidemiološka situacija, to smatra sramotnim. Zato je sastanak ranije napustio.

– Mene je stid šta smo čuli u smislu nabavke vakcina s federalnog nivoa. Oni su nama objašnjavali koliko su dopisa poslali, s kim su razgovarali od velefarmacija, s kim su imali zoom sastanak i tako dalje – naveo je on.

Ogorčen Forto, ogorčeni su, kažu, i na federalnoj razini. Odgovornost ponovno prebacuju na državu, koja nije uradila dovoljno. Zato su i formirali ad hock tijelo koje sada pod svaku cijenu treba nabaviti cjepiva za građane Federacije.

– Nipošto ne želimo poništavati ono što je državno i što oni treba da rade. Mi ne idemo ni po službenim posjetama drugim vladama itd. što RS radi. Ni u kom slučaju ne želimo derogirati državu. Država je bila određena za nabavku vakcina i dok ona nije rekla da to neće i ne može uraditi mi nismo stupali u to – kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (SDA).

I kad zakaže država, entitet počinje ličiti na nju. Međutim, granice građanima sada nisu bitne. Bitno je da u imunizaciji uveliko kasnimo.

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Istovremeno, nakon Predsjedništva, Agencija je odobrila i uvoz vakcina proizvođača AstraZeneca, koje će doći kroz Covax mehanizam. Službeno, imunizacija u Federaciji može početi.