Studenti Mašinskog fakulteta Sarajevo donijeli kući 11 pehara sa Mašinijade iz Crne Gore

0
foto: Hayat

U znanju srebreni, u ukupnom poretku bronzani, sretni jer se trud isplatio, ponosni jer su pokazali i drugima da znaju mnogo i mogu na crtu bilo kome, studenti Mašinskog fakulteta Sarajevo kući su donijeli ukupno jedanaest pehara.

Njihova priča i počinje u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, kad su, okupljeni u studentsko udruženje “Mašinac”,  tražili načine da i ove godine odu na Mašinijadu, tradicionalno druženje studenata mašinskih fakulteta iz zemalja bivše Jugoslavije, gdje studenti odmjere snage u znanju i sportu. Željeli su da ovoga puta odu “u stilu”, da imaju uniformirane majice, dobru opremu, da svojim najboljim predstavnicima obezbijede najniže cijene putovanja do sada, svjesni da imaju kapacitete da se “u stilu” i vrate kući. Uz podršku Uprave Mašinskog fakulteta krenuli su u kampanju, pripremili projekat i prikupili dovoljno sredstava od partnera koji su prepoznali da se u znanje i mladost uvijek isplati ulagati. Na put krenuli spremni. U Bečiće, u Crnu Goru.

foto: Hayat

Na moru upoznali kolege, sreli konkurenciju. Snažnu. Studenti s ukupno trinaest mašinskih fakulteta, pet iz naše zemlje. Od 30. 4. do 4. 5. takmičili su se studenti i studentice da znanjem, brzinom, okretnošću, učine ponosnim fakultet, grad, državu, ali i sve one koji su im na bilo koji način pomogli da se nađu na ovom skupu mladosti. Sarajevski studenti su na općoj mehanici odnijeli pobjedu, dobili zlato, na matematikama (kojih je kod inženjera mnogo) bili srebreni i bronzani. Pehare im je obezbijedilo i znanje iz otpornosti materijala i mašinskih elemenata. Na kraju, za znanje, srebro. Kenan Baljić, Kanita Lemeš, Tarik Čorbo, Ajdin Čengić, Sanel Avdić i Berin Đikić potpisani su ispod ovog velikog uspjeha.

foto: Hayat

foto: Hayat

A budući inženjeri su  trčali i po sportske poene. Momci su u stonom tenisu bili najbolji, u košarci drugi, u odbojci treći. Djevojke su medalje, bronzane, zaradile na nogometu. 

Oni su, kako to inženjeri jedino i umiju, pronašli konkretan i opipljiv način da u moru loših  vijesti, napišu svoju, dobru. Na nekim drugim ljudima je da u moru obaveza, pronađu  vrijeme da rade svoj posao i ove, najopipljivije od svih resursa, zadrže u Bosni i Hercegovini i pruže im uslove da se u nju uspješni vrate sa svih puteva na koje će ići, piše Hayat.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here