SRBIJA UVELA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA Promjenu kaznenog zakona potkanulo je brutalno silovanje i ubojstvo 14-godišnje djevojčice

0

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojili su u utorak izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela, piše B92.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom, što je u skladu s prijedlogom Fundacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana. Riječ je o fundaciji koja je pokrenuta nakon brutalnog mučenja i ubojstva 14-godišnje Tijane Jurićkoju je 2014. oteo, silovao i ubio Dragan Đurić.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je prema važećem zakonu u Srbiji predviđena kazna od 30 do 40 godina, piše B92.

Ta djela su ubojstva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi izvršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam…

No, predviđeno je i da osuđenik na doživotni zatvor nakon odležanih 27 godina zatvora može biti pušten na uvjetno  izdržavanje kazne.