Sarajevo u Ramazanu živi cijelu noć

0

Kada se sa munara sarajevskih džamija oglasi ezan za akšam, i sa Žute tabije pukne top koji označava vrijeme iftara, Sarajlije, ali i svi oni koji u ovom gradu provode ovaj sveti mjesec, sjedaju za sofre sa svojim porodicama i prijateljima, kako bi čarolija ramazanske noći počela.

Starim dijelom grada, Baščaršijom, tad se širi miris najljepših jela koje sarajevski ugostitelji spremaju za postače, a iz pekara se osjeti miris ramazanskih somuna. Zvuk kašika i čaša postača koji u tom trenutku prekidaju svoj post, dug više od 17 sati tokom kojih se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka, stvaraju jedinstvenu iftarsku simfoniju.

A onda, Ferhadijom i Saračima razlije se rijeka ljudi u potrazi za mjestom gdje će sjesti i sa svojim najdražima popiti najslađu kahvu, onu poslije iftara. U vrijeme teravih-namaza, džamije i hareme ispune ljudi, užurbano tražeći svoje mjesto u safu. Stranci koji posjećuju Sarajevo za vrijeme Ramazana, pomno i fascinantnim pogledima prate klanjanje noćnog namaza koji svaku noć privuče veliki broj vjernika u sarajevske džamije.

Tokom Ramazana Sarajevo živi do ranih jutarnjih sati. Sve do sehura, kada počinje post, brojni sarajevski lokali rade, prilagođavajući radno vrijeme ovom mubarek mjesecu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here