Sarajevo u Ramazanu živi cijelu noć

0

Kada se sa munara sarajevskih džamija oglasi ezan za akšam, i sa Žute tabije pukne top koji označava vrijeme iftara, Sarajlije, ali i svi oni koji u ovom gradu provode ovaj sveti mjesec, sjedaju za sofre sa svojim porodicama i prijateljima, kako bi čarolija ramazanske noći počela.

Starim dijelom grada, Baščaršijom, tad se širi miris najljepših jela koje sarajevski ugostitelji spremaju za postače, a iz pekara se osjeti miris ramazanskih somuna. Zvuk kašika i čaša postača koji u tom trenutku prekidaju svoj post, dug više od 17 sati tokom kojih se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka, stvaraju jedinstvenu iftarsku simfoniju.

A onda, Ferhadijom i Saračima razlije se rijeka ljudi u potrazi za mjestom gdje će sjesti i sa svojim najdražima popiti najslađu kahvu, onu poslije iftara. U vrijeme teravih-namaza, džamije i hareme ispune ljudi, užurbano tražeći svoje mjesto u safu. Stranci koji posjećuju Sarajevo za vrijeme Ramazana, pomno i fascinantnim pogledima prate klanjanje noćnog namaza koji svaku noć privuče veliki broj vjernika u sarajevske džamije.

Tokom Ramazana Sarajevo živi do ranih jutarnjih sati. Sve do sehura, kada počinje post, brojni sarajevski lokali rade, prilagođavajući radno vrijeme ovom mubarek mjesecu.