Sarajevo Se ili voli ili ne voli, ono je kao dijete zaigrano

0

Ljudi koji žive u njemu možda imaju svoje razloge da ga kude, ali Sarajevu treba priznati jednu stvar – nijednog putnika ili gosta nije ostavilo ravnodušnim.

Kada odete u Sarajevo, ono što ćete iskusiti jeste – život (Mike Leigh, engleski pisac i režiser)

Na ovom svijetu postoji mnogo gradova s imenom Saraj… Ali, ovaj bosanski, obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih. (Evlija Čelebija, osmanski putopisac iz 17. stoljeća)

U Sarajevu sve ima svoju priču i u Sarajevu ništa nije slučajno. (Nedžad Begović, režiser)

Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šareni i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni – sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma. I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli. (Aleksandar Hemon, pisac)

Objektivno, Pariz je najljepši grad na svijetu, ne može se porediti ništa s Parizom u Sarajevu, ali meni srce nikada ne zadrhti u Parizu kao u Sarajevu kada stojim u redu u pošti. (Goran Bregović, muzičar i kompozitor)

Kad uđeš u kafanu i ogledneš se za mjesto gdje ćeš sjesti, valja ti dobro paziti da ne zapneš za čibuke koje pušači, sjedeći na oniskim jastucima, ispruže do nasred kafane. Ako nogom staneš na čibuk ili ga samo dirneš, može te skupo stati, jer kvariš ćeif Sarajlija. I koliko god je na čaršiji graja, u kafani je tišina. Lijepo čuješ kako krklja tekućina u nargilama i kako vri kafa na žeravici. (Robert Stanhopes, putnik koji je boravio u Sarajevu 1634. godine)

Znam da je nakon rata nekada teže negoli u ratu, da je neprijatelj podmukliji da čovjeku, poslije tolikog napora da bi se preživjelo, dođe da se opusti. Ali vi to ne možete. Jer je ime Sarajeva danas svjetlost i nada. Nada da hrabrost i tolerancija mogu pobijediti. (Kénizé Mourad, spisateljica)

Ovo je najljepši grad, sofisticiran, kompleksan i multikulturan. (Bono Vox, frontman benda U2)

Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke… (Đorđe Balašević, kantautor i pjesnik)

U koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad, grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava. Danas, grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada. (Ivo Andrić, pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost)

Šta je šarm Orijenta koji počinje u Sarajevu, a kojem Zapadnjaci ne mogu odoljeti? Ovdje nema planova koji dolaze iz racionalnog razmišljanja, te je sve stvar improvizacije i rezultat ad hoc ideja i privremenih potreba. (Juraj Neidhard, jedan od najznačajnijih sarajevskih arhitekata)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here