Ručno napisano “Božije pismo” Alberta Einsteina prodato na aukciji za 2,9 miliona dolara

0

Ručno napisano pismo Alberta Einsteina u kojem se slavni njemački fizičar bori s konceptom religije razbilo je sve predrasude i prodato je za skoro 2,9 miliona dolara na aukciji u New Yorku.

 

Takozvano “Božije pismo”, napisano 1954. godine, procijenjeno je na 1,5 miliona dolara, ali je prodato za gotovo dvostruko više novca.

“Ovo izuzetno iskreno i privatno pismo koje je Einstein napisao godinu prije smrti, ostaje najistaknutiji izraz njegovih vjerskih i filozofskih pogleda”, kazali su iz prestižne njujorške aukcijske kuće Christie’s.

Tada 74-godišnji Nobelovac napisao je svoje viđenje o Bogu i religiji na jednoj i po strani, a pismo je poslao filozofu Ericu Gutkindu čija ga je knjiga “Chose Life: Biblical Call to Revolt” potaknula na izražavanje stavova o vjeri.

“Božija je riječ za mene samo izraz i produkt ljudske slabosti, a Biblija svezak časnih ali primitivnih legendi koje su prilično djetinjaste. Nijedna interpretacija, koliko god bila suptilna, to ne može promijeniti”, napisao je Einstein u pismu.

Ovo nije prvo Einsteinovo pismo koje je prodato na aukciji. Njegova bilješka iz 1928. godine nedavno je prodata za 103.000 dolara, dok je njegova takozvana “teorija sreće”, odnosno poruka o sreći, prodata 2017. godine za 1,5 miliona dolara.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here