Rolls-Royce razvija leteći taksi

0

Projekti letećih taksija kompanija Airbus i Uber dobijaju konkurenciju, jer se u ovu priču uključio i Rolls-Royce.Rolls-Royce je predstavio koncept EVTOL (Electric Vertical Take Off and Landing) koji može ponijeti od četiri do pet putnika i spustiti ih na dovoljno veliku površinu. Ovaj leteći taksi ne bi bio potpuno električni jer bi njegove plinske turbine proizvodile 500 kW snage potrebnih za pokretanje šest propelera. Ipak, leteći taksi bi bio veoma tih te bi mogao preći blizu 800 km. Njegova maksimalna brzina bi iznosila 400 km/h.

Propeleri na krilima bi se sklopili kada bi leteći taksi dostigao visinu krstarenja s ciljem da ne smeta avionima, ali ni ljudima na tlu.

Hibridni pogon možda nije “najčišći”, no, iz kompanije tvrde da bi turbine koristili samo za povratak u zrak, dok bi također postojale baterije.

Letjelica bi se mogla koristiti za leteći taksi ili za privatni transport, ali i za prijevoz tereta te u vojne svrhe.

Trenutno Rolls-Royce može pokazati samo 3D rendere, no, EVTOL koncept je baziran na već postojećoj tehnologiji i na tehnologiji koja je u srednjoj fazi razvoja. Postoje šanse da bi EVTOL mogao poletjeti sredinom narednog desetljeća.