Regionalni i svjetski mediji o presudi Radovanu Karadžiću: Hladnokrvno dočekana presuda

0

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas pred Žalbenim vijećem MRMKS-a na doživotnu kaznu zatvora. Osim domaćih, veliki broj regionalnih i svjetskih medija također je ispratio pravnosnažnu presudu čovjeku koji je sijao strah 90-ih godina prošlog stoljeća na teritoriji BiH.Naime, on je proglašen krivim u drugostepenoj presudi zbog genocida u Srebrenici, udruženih zločinačkih poduhvata, progona, terorisanja civilnog stanovništva i drugih ratnih zločina tokom posljednjeg rata u BiH. 

Važno je istaći da su gotovo svi regionalni mediji, među kojima se izdvaja srbijanska Politika, Kurir i Alo.rs te hrvatski Index, 24 sata, Dnevnik.hr te Jutarnji List, prenijeli informaciju o presudi Radovanu Karadžiću. I dok su prije presude srbijanski mediji u više navrata objavili kako bi bivši lider SDS-a mogao na slobodu, pojedini hrvatski mediji su to nazvali klasičnim spinovima.

Kada je riječ o svjetskim medijima, utjecajni britanski list Guardian i irska dnevna novina The Irish Times također su prenijeli informaciju da je vođa bosanskih Srba tokom rata 90-ih danas pravnosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Srbijanski Kurir u svom tekstu posvećenom presudi Radovanu Karadžiću posebnu je pažnju posvetio simbolici njegove odjevne kombinacije i njegovoj facijalnoj ekspresiji.

“On s pojavio u crnom odijelu, crvenoj kravati i bez nekih izraženih ekspresija na licu. Karadžić se tokom izricanja presude samo par puta ‘kiselo’ osmjehnuo, kao da je znao kakav će epilog biti. Zanimljivo je da kombinaciju crnog odijela i crvene kravate političari često nose, a analitičari trendova kažu da crvena kravata označava ‘moć i strast’. Nose je hrabre osobe, grlate i one koje imaju snažnu ličnost. Obično su takvi muškarci uspješni i u centru pažnje. Inače, tamniji tonovi utiču na izgradnju povjerenja”, stoji u tekstu Kurira.

Jutarnji List iz Hrvatske također navodi kako je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora te se ističe kako je osuđen zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, za etničko čišćenje Muslimana i Hrvata u BiH, za višegodišnje teroriziranje Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

“Sudije su potvrdile optužbu za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u julu 1995. godine, ukazujući na naređenje koje je Karadžić potpisao četiri mjeseca ranije, a kojim poziva da se gradskom stanovništvu život učini nepodnošljivim bez nade u opstanak”, piše u tekstu Guardiana, jednog od najutjecajnijih svjetskih medija.

Isto tako, irski list The Irish Times istakao je kako je Radovan Karadžić gotovo hladnokrvno dočekao presudu iako je svjestan činjenice da će kraj života dočekati iza rešetaka. 

Još uvijek CNN i BBC nisu izvijestili o ovom događaju, a Deutsche Welle, AFP, Reuters, France 24 samo su neki od medija koji su ispratili današnju presudu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here