Prvi električni Volvo bit će predstavljen ove godine

0

Prvi produkcijski Volvo koji će pokretati isključivo elektromotori bit će zasnovan na modelu XC40.Volvo spada među automobilske kompanije u kojima su veoma ozbiljno prihvatili trend elektrifikacije automobila, čemu svjedoči i ranije usvojen plan prema kojem će do 2025. godine polovinu njihove ukupne produkcije činiti električni automobili.

Uz činjenicu da su u njihovoj filijali Polestar od početka okrenuti isključivo električnim automobilima, prvi produkcijski elektropokretan Volvo bit će zasnovan na najmanjem crossover/SUV modelu XC40, a publici će biti predstavljen do kraja ove godine.

Tehničkih detalja o prvom električnom modelu Volva još uvijek nema, ali se zna da će biti zasnovan na modularnoj CMA platformi i jeftiniji od Jaguarovog električnog modela I-Pace.

Prije predstavljanja električne verzije koja bi u prodajnim salonima trebala biti početkom naredne godine, XC40 nudit će se u dvije benzinske “plug-in” hibridne verzije, a u Volvu predviđaju da će njihovi hibridni modeli do kraja godine činiti 25 posto ukupne prodaje.