Prije 44 godine napustio nas je Elvis Prisli, “kralj roka”

0

Danas je ponedjeljak, 16. avgust, 228. dan 2021. godine. Do kraja godine ima 137 dana.

Na današnji dan 1832. rođen je njemački psiholog, filozof i lingvista Vilhelm Vunt, osnivač eksperimentalne psihologije, profesor na univerzitetima u Hajdelbergu, Cirihu i Lajpcigu. Definisao je psihologiju kao “nauku o unutrašnjem i neposrednom iskustvu” i zasnovao je psihološka istraživanja i eksperimente kao “čistu opservaciju”.

1845. – Rođen francuski fizičar Gabrijel Lipman, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1908. On je pronašao proces fotografiranja u prirodnim bojama.

1913. – Rođen Menahem Begin, premijer Izraela od 1977. do 1983.i prvi izraelski državnik koji je potpisao ugovor sa nekom arapskom zemljom. Poslije razgovora u Kemp Dejvidu s egipatskim predsjednikom Anvarom el Sadatom i predsjednikom SAD Džimijem Karterom, 1977. je u Vašingtonu potpisao mirovni ugovor s Egiptom i sa Sadatom je 1978. podijelio Nobelovu nagradu za mir.

1919. – Obrazovana je Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsjedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavika Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije. Vlada je ubrzo donijela uredbe o osmosatnom radnom vremenu i o osiguranju radnika u slučaju bolesti i nesreće.

1953. – U Iranu je pokušan državni udar i šah Mohamed Reza Pahlavi je pobjegao iz zemlje, ali je poslije tri dana premijer Mohamed Mosadek srušen, a šah se vratio na prijesto uz angloameričku pomoć.

1956. – Umro američki filmski glumac mađarskog porijekla Bela Blaško, poznat kao Bela Lugoši, tumač niza uloga Drakule u filmovima strave, ali se iskazao i kao vrstan komičar.

1958. – Rođena američka pjevačica i glumica Madona Luiz Veronika Čikone (Madonna Louise Ciccone), poznata kao Madona, jedna od najpopularnijih pjevačica krajem 20. vijeka.

1960. – Kipar je stekao nezavisnost, s arhiepiskopom Makariosom Trećim kao predsjednikom republike. Kipar je do 1878. bio dio Otomanskog carstva, a te godine postao je kolonija Velike Britanije odlukom Berlinskog kongresa.

1973. – Umro američki mikrobiolog, porijeklom ukrajinski Jevrejin Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. Nagradu je dobio za pronalazak streptomicina, prvog antibiotika koji uspješno suzbija tuberkulozu. Pronašao je i neomicin.

1977. – Umro američki muzičar Elvis Aron Prisli (Aaron Presley), “kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je u 42. godini zbog prekomjerne upotrebe alkohola i droge.

1984. – Umro pisac Dušan Radović, jedinstvena medijska ličnost i vrstan dječiji pisac. U široj javnosti je posebno upamćen po radio emisiji Studija B “Beograde, dobro jutro”, kojom je od 1976. osam godina budio Beograđane obiljem satiričnih doskočica, duhovitih komentara i ljupkog humora, obilježenih autentičnom mudrošću.

1991. – Umro italijanski filmski režiser Luiđi Campa, pripadnik prve generacije neorealističkog pravca, autor više desetina filmova, koji je najviše bio zaokupljen moralnim problemima. Filmovi: “Živjeti u miru”, “Teške godine”, “Lake godine”, “Proces u gradu”, “Rimljanika”, “Amerikanac na odmoru”.

1994. – Uprkos optužbi za teške izborne prevare, Hoakin Balager je sedmi put stupio na dužnost predsjednika Dominikanske Republike.

1995. – Na referendumu, odgođenom dva dana zbog uragana, građani Bermuda su glasali da ostanu britanska kolonija.

2007. – U zemljotresu jačine 7,9 stepeni Rihterove skale u Peruu poginulo 510 ljudi.

2008. – Ruski milijarder Mihail Prohorov kupio najskuplju vilu na svijetu – bivšu kraljevsku palatu na francuskoj rivijeri za skoro pola milijarde evra.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here