Prije 34 godine otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu

0

Na današnji dan prije 33 godine otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Period kojeg se učesnici, posjetioci, građani Srajeva rado sjećaju i nazivaju ga zlatnim dobom glavnog grada BiH. Slijedi podsjećanje na taj period.

Pet godina Sarajevo se užurbano pripremalo za Olimpijadu. Dan uoči otvaranja igara, sve je bilo spremno, ali nije bilo snijega. Bibija Kerla, koja je predstavljala tadašnju zajedničku državu u četiri discipline u brzom klizanju, prisjeća se otvaranja Olimpijskih igara. 

“Možete misliti naše oduševljenje kada smo došli na otvaranje, kada je počeo da pada snijeg, imali smo spremne staze, jer su topovi došli iz Slovenije, ali kada je pao snijeg to je bila velika radost .za takmičare”, priča Kerla.

Snijeg su čistili svi, vojska, građani, pa i sami takmičari, priča Kerla. Sanda Dubravčić zapalila je olimpijski plamen na Koševu. Organizacija je bila odlična, a posebna atmosfera vladala je u olimpijskom selu, kaže Kerla. 

“Mislim da je čar u tome da su svi sportisti u jednom olimpijskom selu, neki se sportisti nikad i ne sretnu dok ne dođu na Olimpijske igre, zato je posebno bilo to što su svi sportisti bili na jednom mjestu”, istakla je Kerla.

Sarajevo je živjelo za Zimske olimpijske igre, kažu to svi koji su svjedočili tom periodu.

Dnas je od olimpijskih igara ostalo sjećanje na Vučka, porušena bob staza i skakaonica na Igmanu. U sportskom svijetu, sarajevske olimpijske igre tada su oborile brojne rekorde. Naime, tada je nastupilo više od 1.200 sportista iz 49 zemalja.