Pravnici iz Zenice treći na svijetu u trgovačkoj arbitraži, iza sebe ostavili Cambridge

0
foto: klix

Na 26. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Međunarodno takmičenje iz trgovačke arbitraže), takmičenju koje se održalo u Beču, ove godine je učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog svijeta. Cilj takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici činili su: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri prof. dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnela Maglić. 

Višemjesečne pripreme, kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno rezultirale su historijskim plasmanom jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine. 

Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno s Univerzitetom iz Moskve. U polufinalu takmičenja susreli su se s Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji.

Na svom putu u polufinale Univerzitet u Zenici bio je bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Mainzu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta u New South Walesu, a važno je pomenuti da je Zenički univerzitet zabilježio bolji rezultat nego Univerzitet u Cambridgeu.

Na ovom svjetskom takmičenju Bosnu i Hercegovnu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here