Poznati detalji filmske pljačke na aerodromu: Lopovi odnijeli čak 10 miliona eura

0

Poslije filmske pljačke na međunarodnom aerodromu u Tirani, tokom koje je, prema najnovijim informacijama, ukradeno čak 10 miliona eura, uhapšene su četiri osobe, dok je oko 40 ljudi saslušano.

U potragu za lopovima, koji su zgrabili vreće s novcem u trenutku kada je on trebalo da bude prebačen iz oklopnog vozila u avion, uključeni su i helikopteri.

Ovo je treća pljačka koja se dogodila na aerodromu “Majka Tereza Rinasi” u Tirani, što dovodi u pitanje sigurnosne mjere na jedinom međunarodnom aerodromu u zemlji.

Za sada nije još poznato koliko su tačno novca lopovi zgrabili, ali mediji govore o više miliona eura, dok “Albanian Daily News” prenosi da je riječ o 10 miliona eura, napominje “Euro News”.

Prema navodima policije, lopovi su uspjeli da uđu na aerodrom uz pomoć kombija Inspektorata poreske uprave.

“Tirana Times” napominje da su pljačkaši bili maskirani i da su nosili vojnu opremu, pretvarajući se da su poreski inspektori.

Do piste su stigli nakon što su provalili vrata za izlazak u slučaju požara, a u to vreme u toku je bio transport novca iz oklonog vozila u putnički avion. Novac priprada drugorazrednim bankama, koje su ga prebacivale u Beč.

Prema navodima medija, bilo je troje maskiranih lopova, a novac su ukrali od privatne sigurnosne kompanije, uz prijetnju oružjem.

Oni su navodno uperili vatreno oružje i u šefove sigurnosnih snaga i ušli u avion kako bi zgrabili vreće s novcem.

Ubrzo su pobjegli sporednim putem, ali ih je presrelo vozilo albanskih snaga za brze reakcije koje su, prema navodima Balkan weba, vršile rutinsku inspekciju u toj oblasti.

Pod pritiskom vremena i u strahu, lopovi su navodno počeli da pucaju iz “kalašnjikova” na policijske snage i gađali ih granatama. Policija je uzvratila pucnjavom i ubila jednog od pljačkaša.

Međutim, ostali lopovi bacili su njegovo tijelo u obližnju rijeku, koje je policija kasnije izvukla, ali on nije imao nikakav identifikacioni dokument kod sebe.

Britanski BBC navodi, pozivajući se na navode albanskih medija, da je ubijenog muškarca identificirala njegova porodica kao Admira Murataja.

Albanska jedinica za borbu protiv terorizma i snage za brzo reagovanje, uz pomoć helikoptera, i dalje tragaju za lopovima, a za sada je pronađeno zapaljeno vozilo, za koje se sumnja da pripada kriminalcima.

“Tirana Times” napominje da je sporma činjenica da bezbednosno osoblje nije proverilo identifikacione dokumente navodnog tima “Inspektorata poreske uprave”, kao i da je pitanje kako su kriminalci nabavili državno vozilo za transport.

Prva pljačka na aerodromu dogodila se 2016. godine, kada je ukradeno skoro milion evra, dok je u februaru 2017. godine na aerodromu ukradeno 3,2 miliona evra.