Pohodom “Put istine i sjećanja” počelo obilježavanje godišnjice masakra u Ahmićima

0
foto: avaz

U akciji kodnog naziva “48 sati pepela i dima” najmlađa žrtva tromjesečna beba

Pohodom „Put istine i sjećanja“, u koje učestvuje stotine studenata, u Ahmićima kod Viteza danas se obilježava 26. godišnjica od ubistva 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo najviše djece, žena i staraca.  

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva “48 sati pepela i dima” najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica.

U petak, 16. aprila 1993. godine, u 5.30 sati, pripadnici HVO-a napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz, a među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

Nakon phoda, program obilježavanja godišnjice stradanja u Ahmićima nastavlja se komemoracijom u sali Medžlisa IZ Vitez, a potom će se nastaviti učenjem Jasina i dijelova iz Kur’ana na mezarju u Starom Vitezu.

Zatim će uslijediti centralna manifestacija na spomen-obilježju u Ahmićima, gdje će počast odati i cijeće položiti predstavnici iz političkog i društvenog života.

Ono što se dogodilo 16. aprila u Ahmićima ostat će zapisano u historiji kao jedan od najstrašnijih primjera nečovječnosti čovjeka prema čovjeku.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here