Palmer i Izetbegović o ubrzanju evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine

0

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa Metjuom Palmerom (Matthew), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom State Departmenta za Balkan.

U telefonskom razgovoru zajednički su ocijenili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ubrzao evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je istaknuo kako se s dolaskom nove američke administracije očekuje i pojačano prisustvo SAD, te njihova podrška reformskim i integracijskim procesima.

Tema razgovora bilo je i završetak izbornog procesa u Mostaru, a saglasni su da je potrebno bez odlaganja pristupiti rješavanju nagomilanih problema u ovom gradu.

Palmer je izrazio očekivanje da će se uskoro nastaviti razgovori SDA i HDZ-a o implementaciji političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji se odnosi na reforme Izbornog zakona i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je naglasio da su SDA i HDZ sporazumom utvrdile principe koji podrazumijevaju balans između građanskog i etničkog, ali neće moći same kreirati konačno rješenje. 

Istaknuo je da je s obzirom na kompleksnost ovog problema potrebno snažnije uključivanje predstavnika svih parlamentarnih stranaka, predstavnika EU i SAD, ali i nevladinog sektora, te domaćih i stranih pravnih eksperata, kako bi se došlo do rješenja u skladu sa evropskim standardima.