Osumnjičeni vlasnici “sarajevskih kafana” priznali krivicu, pritvor zatražen za Juretić i Kraublatta

0

Za dvije osobe je zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora, dok je ostalih 11 osoba koje su uhapšene u akciji “Kasa” pušteno na slobodu uz mjere zabrane, saznaje Sarajevograd.BA

“Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit su osobe koje su iznajmljivale softverski program koji su omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i predložen je pritvor. Njima je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo”, rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Ostali osumnjičenim su priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom. 
Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edin Vreto (Kibe Mahala), Željko Ljubas (Luka), Nejra Ibrović (Montana), Nedimu Čediću (Vatra) i Džemail Selimanoviću (Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja sa osumnjičenim, svjedocima odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Svi uhapšeni u akciji Kasa koja je jučer sprovedena u saradnji SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevu terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

Oni su osumnjičeni da su stvarali tzv. “crnu blagajnu” te utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza.

Tokom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 31 lokaciji na području Sarajeva, a uhapšeni su mahom vlasnici i odgovorne osobe eminentnih sarajevskih restorana, pizzerija i slastičarni. Riječ je o objektima Metropolis, Vatra, Sarajka, Portofino, Kibe Mahala, Luka, Montana i Una.

U akciji je uhapšena i jedna osoba iz firme Inspirit d.o.o. koja se bavila servisiranjem fiskalnih kasa i instaliranjem softvera za ugostiteljske objekte.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Tokom kriminalističke obrade svi objekti su neometano radili.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here