Oružane snage BiH su od danas bogatije za 294 mlada vojnika

0

Sanas su mladi vojnici, među kojima je 27 djevojaka, u Centru za osnovnu obuku OSBiH u Pazariću svečano položili zakletvu i potpisali svoj prvi profesionalni ugovor.Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve novim vojnicima čestitali su i prisutnima se obratili zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Svečanosti su prisustvovali i drugi najviši visoki predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, kao i porodice, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić čestitao je svim mladim vojnicima uspješan završetak obuke, naglašavajući da će svima njima, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH pružiti sigurno zaposlenje, dobra materijalna prava i mogućnost napredovanja.

“Danas se zaklinjete na vjernost našoj domovini Bosni i Hercegovini i budite ponosni na to. Vi ste nova snaga koja vodi naše Oružane snage u budućnost, ispunjavajući zakonom propisanu misiju i čineći naš odbrambeni sistem jačim, boljim i efikasnijim”, kazao je Jusić. 

Naglasio je da u euroatlantskom procesu BiH mora izgraditi oružane snage koje ispunjavaju sve NATO standarde, te da se mora nastaviti sa reformskim aktivnostima kako bi postali kredibilan partner u međunarodnoj zajednici.

“To opredjeljenje i kredibilitet BiH je potvrdila kroz dosadašnje aktivnosti, što je priznao i NATO, dajući nam mogućnost aktivacije MAP-a”, podvukao je Jusić. 

Zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić je istakao da su 294 nova vojnika OSBiH svojim mukotrpnim radom i zalaganjem zaslužili svaku pohvalu. Naglasio je da ovom ceremonijom njihova obuka nije završena nego će se nastaviti u njihovim jedinicama u koje će biti raspoređene gdje ih čeka stručno-specijalistička obuka.

Komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić je pored ostalog izrazio zadovoljstvo što su svi ciljevi i zadaci koji su postavljeni Planom obuke i ocjenjivanja u potpunosti realizovani.

Tokom ceremonije pohvaljeni su i kandidati koji su postigli najbolje rezultate na obuci – Novica Đurić, Elmir Turić, Alen Martinović i Andrea Dakić.