Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” uručena akreditacija kvaliteta

0

Uposlenicima JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo i njenom direktoru prim. dr. Zlatku Kraviću sinoć je u Sarajevu svečano uručen certifikat, odnosno akreditacija kvaliteta i standarda bolnice koju im je dodijelila Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) s ispunjenošću akreditacijskih standarda od 98,5 posto. Certifikat kvaliteta i standarda bolnice im je uručio doc. dr. Ahmed Novo, direktor AKAZ-a.

Značajno priznanje

Direktor Kravić je zahvalio svim uposlenicima na njihovom trudu i radu koji je rezultirao ovakvim značajnim priznanjem za ovu bh. zdravstvenu ustanovu.

image

OPĆOJ BOLNICI PRIZNANJE ZA KVALITETAN RAD /DAMIR ĆUMUROVIĆ

– Čast mi je i zadovoljstvo i veoma sam ponosan na sve radnike Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” za certifikat kvaliteta. Dobivanje certifikata nije ni tako jednostavno, jer morali smo uraditi mnoge stvari, prije svega, ugraditi u svijest zdravstvenih radnika odnos prema pacijentu koji donosi sigurnost svakog pacijenta, koji je kvalitativna i kvantitativna promjena u radu, jer mi sada radimo mnogo bolje i mnogo sigurnije u svim segmentima, naglasio je dr. Kravić.

Za dobijanje certifikata kvaliteta, dodao je dr. Kravić, u bolnici su prvo provjerili odnose prema pacijentima tako da sada svaki pacijent mora dati informirani pristanak, odnosno moraju informisati svakog pacijenta o vrsti operativnog zahvata, o vrsti lijekova te dobiti i pristanak pacijenata.

– Međutim, vrlo značajno je što smo morali prilagoditi i prostor, morali smo izgraditi i kupatila za invalide, što je samo jedan segment. Morali smo promijeniti sterilizaciju, uvesti novine u sam rad bolnice u smislu kupovine novih resursa i za operacione sale i za sterilizaciju zahvaljujući AKAZ-u, a tu je i projekat rekonstrukcije Porodilišta, te otvaranje Pedijatrije koje će uslijediti u aprilu”, naglasio je dr. Kravić.

Proces akreditacije pokrenut je 2016. godine u saradnji s AKAZ-om, a osoblje je završilo edukaciju. Doc. dr. Ahmed Novo, direktor agencije kazao je da je Opća bolnica ušla u ovaj proces zvanično prije tri godine. Za te tri godine bolnica je morala da prilagodi svoij rad i napravi kvalitet u skladu sa standardima koje je razvila Agencija za kvalitet I akreditaciju u zdravstvu FBiH I priznanje koje je dobila Opća bolnica Sarajevo odnosi se na 98,5 uspješno ispunjenih kriterija koje je propisala agencija. Što je svrstava u red jedne od boljih zdravstvenih ustanova u BiH”, naglasio je dr. Novo te dodao:

Kvalitetna usluga

“Ono što radi Opća bolnica Sarajevo treba da ima isti cilj, to je poboljšana, unaprijeđena, kvalitetna usluga za pacijente. Oni moraju da vide benefit od ovog našeg posla i sav naš rad, napor, trud i cilj je usmjeren za boljitak za pacijenta. Prema prvim informacijama feedback je jako dobar, mi ćemo I dalje nastaviti raditi. Imamo saznanje da je Opća bolnica već u ovom periodu od ocjene koja je bila polovinom januara ove godine do danas neke stvari popravila i postupila po sugestijama ocjenjivača AKAZ-a”, kazao je dr. Novo.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here