Općina Novo Sarajevo dodijelila 509 stipendija učenicima i studentima

0
foto: Oslobođenje

Stipendiju je dobilo 246 učenika i 263 studenta, a za ove namjene iz budžeta je izdvojeno 458.650 KM

Općina Novo Sarajevo danas je dodijelila 509 stipendija za učenike i studente sa područja ove općine koji se nalaze na redovnom školovanju. Stipendiju je dobilo 246 učenika i 263 studenta, a za ove namjene iz budžeta je izdvojeno 458.650 KM. Visina stipendije se kreće od 60 do 120 KM mjesečno i dodjeljuje se za 10 mjeseci.

Načelnik Općine Nedžad Koldžo istakao je da je prilikom odabira korisnika stipendija ključni kriteriji da učenik ili student sa područja Općine Novo Sarajevo ima odgovarajući prosjek ocjena, te da ne prima stipendiju iz drugog izvora. Također, dodao je da stipendiju može dobiti samo jedno dijete iz porodice.

– Već dugi niz godina imamo iste kriterije, tako da svi oni koji ispune ova tri uslova i dobiju stipendiju. Zato s ponosom mogu reći da je Općina Novo Sarajevo lider u broju dodijeljenih stipendija svake godine. Drago nam je kada možemo pomoći ovolikom broju mladih ljudi u školovanju, rekao je načelnik Koldžo, te najavio za nekoliko dana podjelu i 46 stipendija za djecu bez oba roditelja.

image

foto/OSLOBOĐENJE

Adisa Čengić, učenica Treće gimnazije, već četvrtu godinu je stipendista Općine Novo Sarajevo. Prethodnih godina stipendiju je iskoristila za plaćanje školske ekskurzije, a ove će novac utrošiti za matursko veče.

– Puno mi znači stipendija, jer tako nisam mnogo na teretu roditeljima. Mogu da platim neke osnovne stvari koje mi trebaju za školu. Ove godine ću zahvaljujući stipendiji moći da platim troškove maturske večeri, navela je Čengić.

Studentica Pravnog fakulteta Berina Keč kazala je da će stipendiju potrošiti na dodatno obrazovanje i usavršavanje.

– S ovim parama moći ću da isfinansiram neki kurs i ostalo što mi bude potrebno za studij. Međutim, mnogo cijenim to što je neko prepoznao naše znanje, trud i rad, što nam daje motiv da budemo još bolji i uspješniji, dodala je Keč.