Odmor u Neumu: Koliko košta spavanje, večera, suveniri, sladoled, kafa, pivo?

0

Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale. U većini ugostiteljskih objekata univerzalnu cijenu imaju pizze, koje koštaju 10 KM. Naravno, i tu ima izuzetaka, pa smo pronašli mjesta u kojima određene pizze koštaju 15, 16 pa sve do nevjerovatnih 25 KM za jumbo pizzu (ova cijena je primijećena samo u jednom restoranu i na meniju se ne navodi koja je vrsta pizze u pitanju, kao ni veličina).

Dosta turista na morskoj obali želi uživati u morskim plodovima. Neum kao grad na moru nudi i taj gastronomski užitak, a cijene su, u većini slučajeva, paprene. Najjeftinija opcija su girice bez priloga koje u više objekata koštaju 8 KM. Slijede srdele sa cijenom od 12 KM (sa i bez priloga). Za lignje ćete morati dati od 18 do 20 KM, a lubin, orada i zubatac se nude u različitim varijantama, od jela za jednu osobu, pa do kombinacije u vidu ribljih plata. Cijena varira od 20 do 30 KM za jednu osobu, te 50 do 120 KM za riblju platu.

Neum, Foto: Pixabay

U ponudi su i salate od hobotnica, dagnje, cipol, kozice i škampi. Najčešće varivo koje se nudi uz jela od crvenog i bijelog mesa je pomfrit. Uz morske plodove dobit ćete pomfrit i/ili blitvu sa kuhanim krompirom.

Jutarnju kafu ćete moći popiti i platiti po prilično standardnim cijenama, od 1,5 do 2,5 KM. Tekuća voda se servira na zahtjev uz kafu. Kuglu sladoleda ćete platiti 1,5 ili 2 KM. Odskakanje od cijene dešava se u većini objekata uz more ukoliko naručite popularno „veliko točeno“ – pola litre pive košta 5 KM, a manje količine (0,33 l), obično flaširane pive hrvatskih pivovara, možete dobiti po cijenama od 3 do 4 KM.

Uspomene na odmor u Neumu u vidu artikala iz lokalnih suvenirnica također su već viđene. Od magneta za 2 KM do fudbalskih dresova za 30 KM, turistima se nudi i PVC asortiman za plažu (dušeci, maske za ronjenje…), igračke za djecu i majice sa šaljivim natpisima. Za svakog ponešto, reklo bi se, piše Oslobođenje.