Odbijen Erdoganov zahtjev za novim prebrojavanjem glasova

0
izvor: vijesti.ba

Turska visoka izborna komisija odbacila je zahtjev vladajuće stranke AKP turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) za ponovnim prebrojavanjem svih glasova u 31 istanbulskom okrugu, izjavio je član tog odbora.

Turski predsjednik Erdogan, ujedno i čelnik Stranke pravde i razvoja (AKP), izjavio je u ponedjeljak da je razlika u broju glasova koje su osvojila dva glavna kandidata u Istanbulu premala da bi opozicija mogla proglasiti pobjedu, a kako njegova stranka traži ponovno prebrojavanje na svim biračkim mjestima, odnosno u svih 39 okruga Istanbula, u borbi protiv, kako je rekao, “organiziranog kriminala”, prenose agencije.

Naime, prošlosedmični prvobitni rezultati lokalnih izbora održanih 31. marta pokazali su tijesnu pobjedu glavne opozicione turske Republikanske narodne stranke (CHP).

Predstavnik AKP-a u biračkoj komisiji Redžep Ozel (Recep Ozel) izjavio je novinarima nakon sastanka da se odbor složio tek s ponovnim prebrojavanjem 51 glasačke kutije, raspoređene u 21 od ukupno 39 gradskih okruga. Pritom, svaka glasačka kutija sadrži nekoliko stotina glasova.

Inače, izborna komisija je prošlu srijedu odlučila u korist prebrojavanja glasova u osam od 39 istanbulskih okruga, nakon što je prvobitno prebrojavanje glasova pokazalo da je kandidat opozicije odnio vrlo tijesnu pobjedu.

Erdogan je rekao da će prihvatiti rezultate izbora tek kad izborna komisija obradi sve žalbe.

– Niko nema pravo govoriti o pobjedi na izborima u gradu od 10 miliona birača kada je razlika u broju glasova od 13 do 14 hiljada – kazao je Erdogan.

AKP je potresen zbog veoma mogućeg poraza u Istanbulu, kao i prijestonici Ankari, gradovima u kojima je četvrtinu stoljeća dominirala ta stranka i njeni islamistički prethodnici. Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina kada je bio gradonačelnik.