Niste imali pojma šta znače: Sjećate li se linija i šara kod prekida TV programa? Evo šta predstavljaju…

0

Ovaj televizijski test signal uglavnom se emituje u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program – dakle, uglavnom na početku i na kraju emitiranja

Nekada davno, kada bi došlo do prekida programa na TV-u, začulo bi se užasavajuće pištanje, a na ekranu televizora pojavili bi se neobični šareni kvadrati, pravougaonici i linije.


Raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougonicima i linijama koje prati jednolično pištanje zovu se test karta ili test šablon. 


Ovaj televizijski test signal uglavnom se emituje u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program – dakle, uglavnom na početku i na kraju emitiranja.


Šare uglavnom prati i pištanje, jednolični sinusni ton, mada su neke televizijske stanice u pozadini test karte puštale i radiosignal ili instrumentalnu muziku.


Ovakve test kartice korištene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice u koje je uparivana kamera, a glavni cilj bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala. Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtijevaju prisustvo kamere. Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.


Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cijevi.


Test karte uglavnom sadrže određen set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima. Centralni dio test karte bile su takozvane SMPTE trake u različitim bojama i to s lijeve na desnu stranu, redom: bijela, žuta, zelena, magenta, crvena i plava. Uz te boje, tu se nalaze i različite nijanse crne koje omogućavaju da se jačina svjetla i kontrast na ekranima podese što bolje.


Najpoznatija test karta napravljena je 1966. godine u laboratoriji kompanije Philips. Sadržaj i formu ovog šablona osmislio je inženjer Finn Hendil uz pomoć glavnog inženjera Erika Helmera Nielsena. Hendil je, sa svojim inženjerskim timom, napravio i opremu koja će generisati šablon nazvan – “Philips PM5544”