NiP o protestima rudara: Pozivamo Novalića da prekine predizbornu kampanju po evropskim gradovima

0

Povodom današnjih protesta rudara ispred Vlade FBiH oglasili su se iz stranke Narod i pravda (NiP) ističući kako podržavaju zahtjeve rudara.

– Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH svojim djelovanjem dovode u pitanje opstojnost energetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine. Rudnici koji posluju u sastavu Elektroprivrede BiH kroz uhodani sistem korupcije, nepotizma i stranačkog zapošljavanja dovedeni su na rub opstojnosti. Katastrofalna politika Vlade FBiH i imenovanih struktura Eleketroprivrede BiH nastoji se popraviti istovremenim umanjivanjem prava rudara i poskupljenjem cijene električne energije. Takav pristup je kontraproduktivan, sramotan i neodrživ – navode iz ove stranke.

Stranački plijen

Iz Elektroprivrede BiH već je potvrđeno da će doći do poskupljenja cijene električne energije za privredu, ali je predviđeno da otkupna cijena uglja ostane ista kao i da se ide na smanjenje broja rudara i umanjenje njihovih primanja, navode.

– Elektroprivreda BiH se posmatra kao stranački plijen koalicije SDA-DF, a Elektroprivreda BiH, iako strateško preduzeće, ustvari je korištena kao sitniš u procesu potkusurivanja između ove dvije stranke. Integracija rudnika nikada nije dovedena do kraja, uočljiv je pad produktivnosti kroz smanjen iskop uglja, stanje u rudnicima je iz dana u dan sve gore, a u mandatu ove uprave zatvorena je i jama Stranjani što je nanijelo nemjerljivu štetu Zenici i zeničkom kraju. Nužno je da ovakva uprava bude hitno smijenjena, da se Elektroprivreda pozicionira kao strateško preduzeće koje upravlja strateškim resursima te da se krene u hitni oporavak energetskog sektora – naglašavaju iz NiP-a.

Životna pitanja

Građani Sarajeva, kao najveći potrošači gasa, dovode se konstantno u situaciju da nisu sigurni da li će imati kontinuirano sanbdijevanje gasom, upozoravaju iz Naroda i pravde.

– Ne postoje nikakve rezerve gasa, oslonjeni smo samo na jedan pravac snabdijevanja koji ide preko Srbije, nisu jasno definirane nadležnosti između različitih aktera u gasnom sistemu. Uz sve to, Vlada FBiH nema jasnu strategiju prelaska sa uglja na obnovljive izvore, a konačna odluka o izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla se iz dana u dan odlaže iako je takvo odlaganje donošenja odluke ustvari najgora moguća odluka jer nam vrijeme curi. Pozivamo premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da prekine predizbornu kampanju po evropskim gradovima i vrati se rješavanju ozbiljnih, životnih pitanja građana. Stanje u kojem je upitno snabdijevanje gasom, strujom, u kojoj svojim nepromišljenim potezima najavljuje povećanje poreskog opterećenja za građane, nije održivo – saopćili su iz NiP-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here