New York Times predstavio film o “moskovskoj” mašini za dezinformisanje

0

“Operacija zaraza” je dokumentarni film New York Timesa koji počinje u Sovjetskom Savezu 1959. godine, kada autori smještaju početak jednog od najvećih svjetskih mehanizama za dezinformisanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Koristeći animacije i veoma uvjerljive intervjue sa sovjetskim agentima za dezinformisanje, ovaj dokumentarni film rekonstruiše sovjetski priručnik pomoću kojeg su stvorene viralne laži u doba prije interneta.

Film razotkriva moskovske kampanje za dezinformisanje, prikazujući ih kao visoko organizirane i dobro finansirane vojne obavještajne napore od 1960-ih godina, čija je svrha bila da destabilizuju Zapad, tako da nekada Sovjetski savez, a sada Rusija mogu lakše zastrašivati zemlje jednu po jednu.

Ovaj priručnik za obmanjivanje se sada oponaša širom svijeta, od Indije do Mjanmara i Washingtona, kažu autori, objašnjavajući da je današnja kriza lažnih vijesti stara, a ne nova priča, i stoga s “Operacijom zaraza” pokušavaju promijeniti način na koji se čita vijest:

“Rusko miješanja u izbore u Sjedinjenim Državama nije obmana. To je vrhunac decenijama duge moskovske kampanje da uništi Zapad. ‘Operacija zaraza’ otkriva načine na koje se jedna od osnovnih sovjetskih taktika – objava laži o Americi – nastavlja danas, od Pizzagate do Georgea Sorosa.

Upoznajte KGB-ove špijune koji su osmislili ovaj virus i američke jedinice za istinu koje su pokušavale – i još uvijek pokušavaju – da se bore protiv njega. Zemlje od Pakistana do Brazila sada raspravljaju o stvarnosti, a u najvećoj pobjedi Vladimira Putina, Amerikanci koriste rusku strategiju jedni protiv drugih, a da toga nisu svjesni.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here