(NE)spremni u novu školsku godinu

0

Grupa nezadovoljnih roditelja i nastavnika

Vikend nas dijeli od nove školske godine, slijedi povratak učenika u školske klupe i prijem prvačića. U OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku kao da raspust tek počinje. Raspored časova je objavljen tek u petak poslije 10:00, kao i prethodnih 8 godina. Školski kalendar u ovoj školi nije još pripremljen. Nema rasporeda dežura za nastavno osoblje, a  razredništvo tek dodijeljeno. Informacija da li će biti produženog boravka za učenike  nije poznata – u školi kažu: znat će se iduće sedmice. Šta roditelji da rade sa djecom u toku iduće sedmice? Da li će nastavnici uz tek pristigli raspored i bez kalendara uspjeti da se adekvatno i kvalitetno pripreme za uspješan nastavni proces? Možda će. Nekako. Navikli su ovoj školi.

Posljednji dan na radnom mjestu u školi za  nastavnika fizičkog Huskić Salku, direktora u proteklih 8 godina. Od ponedjeljka prelazi na mjesto direktora u Srednjoj  tehničkoj školi grafičikih tehnologija, dizajna i multimedije. Napokon. Neka ništa „ne radi“ na nekom drugom radnom mjestu.  Njegovim neizvršavanjem obaveza funkcije direktora (za koju je uredno plaćen i stimulisan više puta) onesposobljeni su ostali članovi kolektiva koji bez osnovnih informacija ne mogu ništa drugo da rade osim da čekaju kraj (ne)radnog vremena. Više se očekivalo od Salke Huskića – kako se u medijima moglo pročitati prije par godina, doktora, mada plagijatorske doktorske disertacije.

Na mjesto v.d. direktora OŠ „Hamdija Kreševljaković“ je imenovana učiteljica Jerlagić Aida, supruga Amera Jerlagića. Pomenuta je trenutno na seminaru u Drveniku, na koji je otišla jutro nakon što je  imenovana na mjesto v.d. direktora. Dok se strasti stišaju. Nema veze što sve pomenute obaveze koje se tiču uprave škole nisu realizovane.  Imenovanje učiteljice Jerlagić na mjesto v.d. direktora je proteklo u poprilično sumnjivim okolnostima. Pomenuta je član školskog odbora koji imenuje v.d. direktora i kako saznajemo ona nema podršku uposlenika ali ima podršku Huskić Salke, doktora.

Dok je gđa Jerlagić na moru uposlenici škole čekaju da neko od članova uprave škole u ponedjeljak da bilo kakve upute za dalji rad. Roditelji nastavljaju da budu ogorčeni. Neka. Navikli su u ovoj školi. Neka je svima sretna i uspješna ova školska godina.