Nasilje u porodici poraslo za 30% tokom izolacije zbog epidemije

0

Samo u Parizu broj slučajeva porastao je za 36%, kazao je Christophe Castaner.

Francuski ministar unutrašnjih poslova kaže da su zabilježeni slučajevi širom zemlje porasli za više od 30% otkad je ova zemlja u izolaciji od 17. marta.

Samo u Parizu broj slučajeva porastao je za 36%, kazao je Christophe Castaner.

Izolacija usljed virusa korona u Francuskoj je primorala ljude da ostanu u svojim kućama na najmanje 11 dana. Izolacija je produžena do 15. aprila.

Zatvaranje u kuću sa nasilnim partnerom povećalo je rizik za žrtve.

Francuska već ima jednu od najvećih stopa nasilja u porodica u Evropi. Svake godine, oko 219,000 žena, između 18 i 75 godina, doživi fizičko ili seksualno nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, ali samo 20% njih prijavi nasilje. Prema zvaničnim podacima, svaka tri dana jedna žena bude ubijena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Castaner je rekao da će vlada uvesti nove mjere kako bi dozvolila ljudima koji su žrtve zlostavljanja da pozovu u pomoć tokom izolacije.

Žrtve će moći da pozovu pomoć u apotekama, kazao je. Žena koja je žrtva nasilja moći će zatražiti pomoć kada ode u apoteku bez muža, a ako je u pratnji nasilnog partnera moći će koristiti šifrovane poruke. 

U Španiji na primjer već postoji sistem znakova za prijavljivanje nasilja u porodici.

Castaner je rekao da će policija biti u pripravnosti za prijave nasilja i da je borba protiv nasilja u porodici prioritet, prenosi Euronews.