Nakon 13 godina sarajevska publika uživala u slavnoj operi “Seviljski berberin”

0

Slavna opera “Seviljski berberin” Gioacchina Rossinija, u koprodukciji italijanskih i bh. umjetnika, premijerno je izvedena večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon 13 godina sarajevska publika uživala je u operi te sve učesnike nagradila višeminutnim aplauzom.

Režiju potpisuje grupa Zero Positivo koja ovoj postavci “Seviljskog berberina” želi dati potpuno savremen izraz. Uloge u ovoj operi ostvarili su Dejan Maksimilijan Vrbančič, Ileš Bečei, Geo Chobanov, Ivan Šarić, Aloisa Aisemberg, Zana Staniškovska, Denis Isaković, Leonardo Šarić, Marko Kalajanović, Alexandar Krunev, Melisa Hajrulahović Tomić, Andrea Paić, Hana Salihović, Erol Ramadanović, Nerman Mahmutović, Josip Katavić i Edin Daši.

Operom je dirigovao Giovanni Di Stefano, član grupe Zero Positivo. Postavka predstavlja ambiciozni primjer koprodukcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Italije.

Komična opera sastoji se od dva čina. Premijerno je izvedena 20. februara 1816. godine u Rimu. Rossini je imao samo 24 godine kada je napisao ovo djelo. Radnja opere se obavlja u Sevilji.

Rosina, mlada djevojka, zaljubljena je u grofa Almavivu, mladog i lijepog, koji pjeva pod njenim prozorom želeći da joj se približi. Ali, Rosinu čuva stari doktor Bartolo koji želi da se njome oženi i ne dozvoljava joj da izlazi iz kuće. Figaro, lični berberin Bartolov, pomaže mladima da se upoznaju, predstavljajući Almavivu kao učitelja pjevanja.

I dok Figaro brije Bartola, Rosina i Almamiva se dogovaraju o svojoj budućnosti.
Da bi ostvarili svoju ljubav, pomaže im Figaro koji dovodi bilježnika i svjedoke. Vjenčanje se obavlja, a stari Bartolo mora da se pomiri sa pobjedom mladosti i ljubavi.

Opera “Seviljski berberin” postavljena je šest puta u Narodnom pozorištu Sarajevo -prvi put 1948. , a posljednji put 2005. godine.

Za subotu, 8. decembra, u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo najavljena je prva repriza slavne opere čija se 150. godišnjica smrti obilježava ove godine širom svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here