Na spomen-obilježje kod Vječne vatre položeno cvijeće i odata počast

0

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delegacije Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, te mnogobrojne druge delegacije polaganjem cvijeća odale su danas počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre.

Ovim povodom, ministar za boračka pitanja Ismir Jusko za “Avaz” je kazao da se danas slavi dan kada je kapitulirala nacistička Njemačka.

Ovo su dani kada obilježavano sve što je vezano za naše saborce i iz Drugog svjetskog rata, ali i iz ovog posljednjeg. Oni su dali živote za slobodu i svoju domovinu – istakao je Jusko.

Također, na Spomen-parku Vraca, nakon 20 godina, ponovo je upaljen plamen, a upalio ga je Raif Dizdarević, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Prisutnima se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

– Ova lokacija će nam služiti da učimo o borbi koju smo prošli više puta. Fašizam nije pobjeđen, nego se stalno vraća u drugim oblicima, ne samo na našim prostorima već u cijeloj Evropi. Naš zadatak je da borba protiv fašizma nikad ne prestane. Smrt fašizmu – rekao je Forto.

Ovu manifestaciju uljepšali su učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu koji su izveli “Odu radosti”, himnu Evropske Unije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here